Brusselse bios vreest film straatbendes

"Lieve mensen, het is een film. Ga rustig zitten en geniet." In een opmerkelijke intro roepen de Vlaamse makers van de nieuwste Belgische filmhype 'Black' het publiek van Kinepolis Brussel op tot kalmte, voordat het geweld van het doek af spat. Verschillende bioscopen in België durven de film van Adil El Arbi (27) en Bilall Fallah (29) over rivaliserende bendes in Brussel helemaal niet te programmeren uit angst dat de vlam in de pan slaat.

Black komt vandaag uit in België maar wordt niet getoond in Verviers, Charleroi en enkele zalen in Brussel, waaronder de Vendôme in de 'Congolese wijk' Matongé.

El Arbi vindt het introfilmpje overdreven. "We hebben het gedaan omdat Kinepolis het vroeg. Zelf hebben wij genoeg vertrouwen in het publiek", zegt hij in de Vlaamse media. Fallah: "Het is een liefdesverhaal, over twee mensen die geblokkeerd worden door hun omgeving en uit die situatie willen geraken. Dat is wat wij willen vertellen. Waarom zouden we bang moeten zijn? Fuck politieke correctheid."

In het verhaal wordt de 15-jarige Mavela van de jeugdbende Black Bronx uit de Matongé verliefd op Marwan van de rivaliserende 1080. Black Bronx verwijst naar Black Demolition, een Brusselse gang die tot 2004 een hele generatie Afrikaanse jongetjes in de greep had. Het nummer 1080 is de postcode van de Brusselse migrantenwijk Molenbeek, met de hoogste concentratie Marokkanen in België. De acteurs zijn van de straat geplukt, en er werd in Brussel op locatie gefilmd.

De filmromance, vanaf het begin gedoemd te mislukken, leidt tot wrede confrontaties tussen de bendes. De Brusselse rechercheur Maurice Nlandu zegt in dagblad De Morgen dat "niets in de film onrealistisch is". Het verhaal is gebaseerd op de boeken 'Black' en 'Back' van de Vlaamse schrijver Dirk Bracke, die zich een decennium geleden door Nlandu liet adviseren. De politieman heeft twintig jaar ervaring met straatbendes en kent Matongé op zijn duimpje.

Er zijn volgens de politie momenteel zestien bendes actief in Brussel, voornamelijk op hun eigen 'grondgebied'. Het gaat regelmatig mis: sinds 2002 zijn er 23 doden geteld. De Afrikaanse bendes in de Matongéwijk vechten onderling ook met elkaar, de Marokkaanse volgens Nlandu niet.

De twee regisseurs maakten eerder samen de film 'Image'. Adil El Arbi werd vorig jaar in één klap bekend toen hij de Vlaamse tv-quiz 'De Slimste Mens ter Wereld' won. Hij versloeg onder anderen Marc-Marie Huijbregts.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden