Brusselmans moet betalen wegens beledigingen

De rechtbank van Antwerpen heeft de Belgische schrijver Herman Brusselmans gisteren veroordeeld tot het betalen van 100000 frank (5400 gulden) aan modeontwerpster Ann Demeulemeester.

Van onze kunstredactie

De rechtbank acht bewezen dat de auteur zijn landgenote opzettelijk heeft gekwetst in zijn vorig jaar gepubliceerde roman 'Uitgeverij Guggenheim'. Brusselmans maakte Demeulemeester daarin onder meer uit voor 'dwergpoliep met puitenogen' ('puit' is een Vlaams woord voor 'kikker').

Ten tijde van de publicatie heeft de roman, een satire op de Vlaamse uitgeverswereld, voor heel wat opschudding gezorgd. Brusselmans voert in zijn oeuvre namelijk diverse herkenbare personen op. Hoewel er sprake is van fictie, heeft de schrijver de personages in zijn boek geen andere namen gegeven.

Kort na publicatie werd de roman, uitgegeven door Prometheus, in november 1999 uit de handel gehaald, nadat Demeulemeester een kort geding had aangespannen.

De rechtbank legde het verzoek van de modeontwerpster om Brusselmans te verbieden in de toekomst denigrerend over haar te schrijven, naast zich neer. Dat zou neerkomen op censuur, aldus de rechtbank.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden