Brussel wil van ECB waakhond maken

Beeld REUTERS

De Europese Centrale Bank moet verstrekkende bevoegdheden krijgen over alle 6.000 banken in de eurozone. De Europese Commissie heeft hiervoor een plan liggen. Daarmee komt Brussel mogelijk op ramkoers te liggen met Duitsland en de ECB zelf.

Dat meldt The Financial Times (FT). Volgens het plan zouden de bestaande nationale toezichthouders van bijna al hun bevoegdheden worden ontdaan om noodlijdende banken in hun eigen land te sluiten of te hervormen. De stappen worden deze maand aangekondigd.

"Een nieuwe gemeenschappelijke toezichthouder voor banken zou de meest wezenlijke wijziging zijn in het financieel bestuur in de eurozone sinds de introductie van de euro zelf", meldt de krant. "Hiermee krijgt de EU een soort federale bevoegdheid die het tot dusverre miste om de nu al twee jaar durende crisis resoluut aan te kunnen pakken."

Ontsporen
In een hoofdredactioneel commentaar over deze kwestie schrijft de FT: 'Als besluiteloosheid of onenigheid de euro laat ontsporen, gebeurt dat niet vanwege de aankoop van obligaties, maar vanwege de bankenunie. Een bankenunie die de eurozone geen toezicht laat houden op een Anglo-Irish Bank of een Bankia is nauwelijks de moeite waard. Misschien komt Berlijn ook nog wel tot dit inzicht, maar waarschijnlijk pas als de ECB dat eerst doet.'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble schrijft in de FT een betoog tegen het beperken van de bevoegdheden van de ECB tot uitsluitend de grootste banken. Hij stelt vast dat zelfregulering en lichte vormen van supervisie 'gewoon niet werken' in de financiële sector.

Schäuble vervolgt: 'Het is van wezenlijk belang dat het nieuwe systeem werkelijk effect sorteert en geen schijnvertoning wordt. We moeten de voorzichtige aanpak van het verleden voorgoed achter ons laten en deze toezichthouder uitrusten met echte en duidelijk gedefinieerde verantwoordelijkheden, dwangmaatregelen en voldoende middelen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden