Brussel wil banden met Peking aanhalen

Een zware Europese delegatie is in China. Mensenrechten en klimaatverandering komen aan de orde, maar de handel wordt niet vergeten.

Wie belangrijk denkt te zijn binnen de Europese Unie is vandaag niet in Brussel, maar in Peking. President Barroso van de Europese Commissie is met maar liefst negen commissarissen naar China getrokken. Zij praten daar met de president Hu Jintao, premier Wen Jiabao en een groot aantal ministers.

Bovenaan de agenda staat de klimaatverandering. De Chinese uitstoot van het broeikasgas CO2 is enorm en zij groeit sterk. De EU dringt erop aan dat China vanaf 2009 gaat meedoen aan beperking van de uitstoot. Internationale afspraken geven het land nu nog ruimte om economisch te groeien, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor het klimaat.

Handelskwesties zijn ook een belangrijk onderwerp. De EU is inmiddels China’s belangrijkste handelspartner, omgekeerd is China nummer twee voor Europa. De onderlinge handel is vorig jaar met 27 procent gegroeid tot 227 miljard euro.

De beide economieën zijn inmiddels zo verweven, dat een toename van de handel beide kanten vooral ten goede kan komen. China wordt ook steeds meer een interessante markt voor Europese producenten, bijvoorbeeld van dure auto’s en luxe merkartikelen.

Maar de economische belangen gaan niet altijd gelijk op. Veel Europese werknemers, zeker die in de industrie, kijken met angst en beven naar de goedkope Chinese concurrentie. Regelmatig gaan in Europa stemmen op om de import te beperken en zo de productiebanen hier te behouden.

Als Europa met meer protectie dreigt, zal dat tot scherpe Chinese protesten leiden. China verwacht juist dat de EU het land als markteconomie erkent, dat zou de export naar Europa verder vergemakkelijken. Minister Chen Deming van handel gaf gisteren een schot voor de boeg in de zakenkrant Financial Times. „Enige wrijving is onvermijdelijk”, stelt hij in een opiniebijdrage.

China zal ook steigeren als het bezoek de mensenrechten te berde brengt. En dat zal zeker gebeuren, verzekert een woordvoerder van de Europese Commissie vanuit Peking. Eurocommissaris Spidla (werkgelegenheid), die op het laatste moment aan de delegatie is toegevoegd, zal de arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken aan de orde stellen.

De Olympische Spelen komen ook ter sprake. President Barroso wil de Chinezen ermee confronteren dat het evenement plaatsvindt „tegen een achtergrond van onderdrukking en spanning”.

„Iedere ontmoeting met Chinese autoriteiten biedt ons de mogelijkheid om de mensenrechten aan de orde te stellen”, aldus de woordvoerder. Dat geldt ook voor de situatie in Tibet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden