Brussel roept Roemenië op het matje vanwege onafhankelijkheid rechters

Timmermans en Juncker spraken onlangs ook al hun zorgen uit over de situatie in Polen en  Hongarije. Beeld EPA
Timmermans en Juncker spraken onlangs ook al hun zorgen uit over de situatie in Polen en Hongarije.Beeld EPA

De Europese Commissie is bezorgd over de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de corruptiebestrijding in Roemenië. Voorzitter Jean Claude Juncker en zijn rechterhand Frans Timmermans roepen het parlement in Boekarest daarom op zijn koers te heroverwegen.

Janne Chaudron

Het Roemeense parlement ging vorige maand akkoord met maatregelen die de rechtsstaat zouden ondermijnen. Het komt er op neer dat rechters en aanklagers gestraft kunnen worden als ze niet 'goed zouden handelen'.

Maar veel critici vrezen dat de wet ertoe leidt dat politici die verdacht worden van corruptie voortaan vrijuit gaan. De Roemenen zijn de afgelopen maanden verschillende keren de straat op gegaan om te protesteren tegen de nieuwe wetgeving.

Terugval

Timmermans vreest voor verdere terugval. Daarom is het volgens het dagelijkse EU-bestuur noodzakelijk aanpassingen in de (straf)wet 'grondig' onder de loep te nemen die gevolgen hebben voor de bestrijding van corruptie en belangenverstrengeling.

Roemenië staat sinds de toetreding tot de EU in 2007 onder speciaal toezicht en krijgt jaarlijks aanbevelingen van Brussel. Met het laatste rapport van november is weinig gedaan, constateert de commissie. Vorig jaar betoogden tienduizenden Roemenen tegen plannen van de regering om het strafrecht tegen corruptie te versoepelen. Ook tegen de nieuwe wet is al massaal gedemonstreerd.

De Europese Commissie heeft eerder procedures geopend tegen Polen en Hongarije vanwege problemen met de rechtsstaat in die landen.

Brussel moet niet de 'politiek correcte megafoon' openzetten, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Die waarschuwingen zijn juist volkomen terecht, betoogt zijn PvdA-collega Kati Pirri.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden