Update

Brussel roept op tot de-escalatie, Turkije eist gerechtelijke stappen

Ongeveer 3000 Turken demonstreerden voor het Turkse consulaat in Rotterdam. Beeld Jeanette Vos001
Ongeveer 3000 Turken demonstreerden voor het Turkse consulaat in Rotterdam.Beeld Jeanette Vos001

Nederland is niet van plan gehoor te geven aan de Turkse oproep om de politieagenten te vervolgen die afgelopen weekeinde in Rotterdam hebben opgetreden tegen Turks-Nederlandse demonstranten. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken laten weten. Volgens Koenders 'neemt Nederland afstand' van het Turkse aandringen.

Redactie

De Turkse regering eist vervolging van de agenten omdat zij buitensporig zouden hebben opgetreden tegen betogers. Koenders heeft nog niets van Turkije gehoord over die kwestie. "Het is primair een zaak van de burgemeester van Rotterdam en van de driehoek. Ik kan wel zeggen dat ik veel respect heb voor de manier waarop zij hebben geprobeerd het op te lossen."

Ook over de stappen die Turkije zou willen nemen tegen Nederland wegens het weren van de minister, weet Koenders niets, maar volgens hem is de minister 'naar onze overtuiging' goed behandeld. De Nederlandse ambassade en consulaten in Turkije zijn volgens Koenders weer open. Ze waren zaterdag dicht gegaan.

Het reisadvies voor Turkije is inmiddels aangepast, maar Nederlanders kunnen gewoon naar Turkije reizen, volgens Koenders. De regering raadt reizigers wel aan waakzaam te zijn en grote groepen mensen te mijden.

De Nederlandse zaakgelastigde in Ankara moest maandag opnieuw op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verschijnen. De precieze inhoud van dat gesprek kent Koenders nog niet, maar hij wil 'het ook niet te zwaar maken'.

Politieoptreden

Volgens Turkije zou de Nederlandse politie 'disproportioneel' zijn opgetreden tegen demonstrerende Turken bij het consulaat in Rotterdam. In een diplomatieke nota verlangt Turkije verder informatie over gewonde Turkse burgers, zo meldden bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

In de nota noemt Turkije het optreden tegen de minister een schending van de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. In dit verdrag is onder meer de onschendbaarheid van diplomaten geregeld.

In Rotterdam raakten zeven mensen onder wie een agent gewond, toen de politie optrad tegen relschoppers na het gedwongen vertrek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om de met Turkse vlaggen zwaaiende betogers bij het Turkse consulaat te verspreiden.

Zaterdag wachtte minister Kaya enkele uren in haar auto op toegang tot het consulaat. Toen Nederland dat bleef weigeren besloot ze weer te vertrekken. Daarna liep de situatie in Rotterdam uit de hand. Gisteren was er een betoging in Amsterdam waarbij de politie opnieuw moest optreden.

President Recep Tayyip Erdogan haalde zaterdag in een reactie hard uit naar Nederland. Hij rept over ‘nazi-overblijfselen en fascisten’. Een dag later noemde hij Nederland een 'bananenrepubliek'.

Asscher overlegt met Turkse organisaties

Minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, voerde vanmorgen overleg met Turkse organisaties in ons land over de spanningen met Turkije. Aan het overleg deden zeer verschillende organisaties mee. Het gaat onder meer om Koerden, Gülenisten (de club van de geestelijke Fethullah Gülen die volgens Ankara achter de mislukte coup zitten), Diyanet (de Turkse moskeekoepel) en aanhangers van de Turkse regering.

De vicepremier die ook verantwoordelijk is voor integratie wilde hen duidelijk maken dat de rellen van de afgelopen twee dagen niet kunnen. Hij wil dat de organisaties hun achterban oproepen 'zich gewoon te gedragen conform de regels in Nederland', zei hij tegen de NOS. Asscher noemde de ongeregeldheden in Rotterdam en Amsterdam 'compleet respectloos' en 'schandelijk' dat politieagenten zijn aangevallen.

Na het overleg lieten de Turkse organisaties weten de beschuldigingen van de Turkse regering dat Nederland zich schuldig maakt aan nazi-praktijken te veroordelen. Ook hebben zij de toezegging gedaan zich in te zetten om de opgelopen spanningen te de-escaleren.

Volgens Asscher was er grote eensgezindheid. "Iedereen aan tafel voelde zich gekwetst en gegriefd door de beschuldiging van nazi-praktijken", aldus de minister. Hij noemde het een 'gotspe' dat Turkse demonstranten zondagavond in Amsterdam, uitgerekend op het Plein 40-45, de Hitlergroet hebben gebracht.

Turkse gemeenschap

Asscher benadrukte dat de demonstraties en de rellen niet mogen afstralen op de gehele gemeenschap van de circa 400.000 Turkse Nederlanders. "De organisaties wezen erop dat terwijl er misschien duizend mensen voor het consulaat in Rotterdam stonden, er 38.000 Turkse Nederlander op dat moment Studio Sport zaten te kijken of misschien aan ganzenborden waren. Dit mag niet afstralen op onze collega's of buren."

Volgens de bewindsman namen de organisaties duidelijk afstand van het geweld dat tegen politie-agenten is gebruikt. "Ook wil men geen speelbal worden van Turkse politiek of belangen. Hun toekomst ligt hier in Nederland", aldus Asscher.

NAVO-chef roept op tot de-escaleren

De diplomatieke rel heeft inmiddels ook gehoor gekregen in Brussel, waar NAVO-chef Jens Stoltenberg opriep tot de-escalatie. "Robuuste discussies zijn het hart van de democratie maar ook respect. Ik roep alle NAVO-bondgenoten op respect voor elkaar te tonen en de situatie te de-escaleren."

"We moeten er alles aan doen om ons te richten op wat ons verenigt, niet wat ons af en toe verdeelt", aldus de Noorse secretaris-generaal. Hij liet doorschemeren dat er geen sprake is van terugtrekking van de NAVO in Turkije. "De aanwezigheid van de NAVO in Turkije is goed voor Turkije en de rest van Europa. Het is in ons gezamenlijke belang."

Ook de Europese Commissie wil dat Turkije zijn toon matigt in het diplomatieke conflict met Nederland. De EU vraagt of Ankara zich onthoudt van 'buitensporige verklaringen' en acties die de verhouding met EU-lidstaten verder kunnen doen verslechteren. Tot nu toe had Brussel zich op de vlakte gehouden over de ruzie tussen Nederland en kandidaat-lidstaat Turkije.

"Volgend op de spanningen van de afgelopen dagen tussen Turkije en sommige EU-lidstaten, is het essentieel om verdere escalatie te voorkomen en wegen te vinden om de situatie te kalmeren", schrijven buitenlandchef Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) in een gezamenlijke verklaring. "Zaken die zorgen baren kunnen alleen worden opgelost door open en directe communicatiekanalen. We zullen onze diensten blijven aanbieden in het belang van de EU-Turkije-relaties."

De Turkse leiders die Nederland beschuldigden van fascisme en nazisme noemde een woordvoerder van de commissie 'een schande. Dit is het soort taal dat we in Europa willen vergeten'.

De commissie wijst er nog op dat 'beslissingen over het houden van bijeenkomsten en manifestaties in lidstaten een zaak zijn voor die betreffende lidstaat, overeenkomstig de bepalingen in het nationale en internationale recht'.

Ook bondskanselier Angela Merkel stelde zich vierkant achter Nederland op in de ruzie met Turkije. Nederland heeft haar 'volledige steun en solidariteit', zei zij maandag in München. Merkel hekelde in het bijzonder de uitlatingen van de Turkse president Erdogan, die leden van de Nederlandse regering voor 'nazi-overblijfselen' heeft uitgemaakt. Vergelijkingen met de nazi's zijn 'volkomen misplaatst', benadrukte de bondskanselier. Premier Rutte heeft laten weten 'zeer blij' te zijn met de steun van Merkel. Ook Franse bewindslieden, zoals minister Ayrault van Buitenlandse Zaken, hebben laten weten achter Nederland te staan.

Hackers

De Turkse website privatehackers.com claimt 1505 Nederlandse webpagina’s gehackt te hebben. De sites tonen de Turkse vlag, met de tekst: “Jullie Nederlanders denken dat we niets zullen doen, maar jullie hebben ongelijk. We zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan.”

Het lijkt vooral om websites te gaan van kleine tot middelgrote organisaties, die op het gratis platform WordPress draaien. Zo gaat het om een restaurant in Voorschoten en een Overijsselse website voor de viering van 500 jaar Protestantse Kerk. Ook het Oorlogsmuseum in Overloon was doelwit. Die site is - net als veel anderen doelwitten - inmiddels weer de oude.

Op de Turkstalige site privatehackers.com, die zegt de cyberoorlog van hun land te steunen, worden de hacks van de Nederlandse webpagina’s opgeëist. Als vergelding voor ‘de minachting van Nederland’.

Turkse media hard over Nederland

De reacties in Turkije over de diplomatieke rel zijn niet mals. De Turkse kranten oordelen hard. 'Wreedheden' kopt Hürriyet boven een foto waarop een agent met hond en wapenstok een demonstrant aanvalt. Milliyet waarschuwt dat Nederland hiervoor de prijs moet betalen en schrijft dat het nazisme in Europa volop leeft. Sommige kleinere kranten gaan nog een stap verder. 'Dit heet fascisme', kopt Bir Gün. En Aksam: 'Nazi-honden', vergezeld van een hakenkruis.

Tekst loopt door onder de foto

De politie moest ingrijpen met honden en waterkanonnen bij het Turkse consulaat aan Westblaak.  Beeld ANP
De politie moest ingrijpen met honden en waterkanonnen bij het Turkse consulaat aan Westblaak.Beeld ANP

De honden waarmee de politie in Rotterdam zaterdagavond de Turkse demonstranten uiteendreef, krijgen veel aandacht in de Turkse media. Inhoudelijk leggen veel kranten een verband tussen de Nederlands-Turkse crisis en de verkiezingen in Nederland. De kritische krant Cumhuriyet schrijft op zijn voorpagina 'Diplomatie is het offer voor de stem'. De krant vraagt zich af waarom minister Kaya naar Rotterdam ging, aangezien premier Yildirim een week geleden nog liet weten dat niemand van de regering vóór de Nederlandse verkiezingen zou afreizen.

De meeste kranten geven ruim aandacht aan de retoriek van president Recep Tayyip Erdogan. "Het Westen heeft zijn ware gezicht laten zien", citeert Milliyet. Ook de woorden 'nazisme' en 'fascisme' komen regelmatig terug. Hürriyet-columnist Taha Akyol noemt de escalatie een 'voorbeeld van de manier waarop populisme de diplomatieke betrekkingen vergiftigt'. Tegelijkertijd pleit hij ervoor op te houden om vergelijkingen met het nazisme te maken. "Het is effectiever om Nederland te wijzen op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er bestaat ook een Europa dat de betrekkingen goed wil houden, laten we daar onze zorg aan besteden."

De krant Sabah noemt de gebeurtenissen in Rotterdam 'onwaarschijnlijke vijandigheden jegens Turken' en refereert aan het feit dat het 'nee-kamp' voor het Turkse referendum in Nederland wel een podium krijgt.

Dit artikel wordt aangevuld.

Lees ook:

Column Stevo Akkerman: We hadden het zuiver moeten spelen

Opinie: Turkse provocatie viel niet te tolereren

Spierballen in plaats van diplomatie

Politie grijpt in bij demonstratie in Amsterdam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden