Brussel: Regels voor werken binnen EU vereenvoudigen

Brussel wil dat Europeanen gemakkelijker in andere lidstaten kunnen werken. Nationale regels voor sociale zekerheid vormen nu een obstakel.

Europese werknemers moeten gemakkelijker in een ander land aan de slag kunnen. De Europese Commissie wil de regels voor sociale zekerheid en pensioenen in verschillende lidstaten beter op elkaar laten aansluiten.

Tenminste acht miljoen Europeanen werken nu al buiten hun eigen land. Toch is dat maar twee procent van alle werknemers en dat moeten er veel meer worden. „De arbeidsmobiliteit in de Europese Unie blijft zwak. Er zijn nog te veel onzekerheden en hindernissen”, zei eurocommissaris Spidla (werkgelegenheid) gisteren bij de presentatie van een nieuw actieplan.

Zowel voor de ontwikkeling van de werknemers zelf als voor de Europese economie is het volgens Spidla van groot belang dat de grenzen verder open gaan. Op den duur moet er zo één Europese arbeidsmarkt ontstaan.

Obstakels zijn onder meer de nationale regels voor sociale zekerheid, gezondheidszorg en pensioenen. Spidla wil de overstap van het ene naar het andere land eenvoudiger maken, onder meer door een elektronische kaart voor de zorg in te voeren. Een derde van de Europese werknemers heeft al zo’n kaart.

Spidla beklemtoonde dat hij geen algemene Europese regels voor sociale zekerheid en pensioenen wil invoeren. Maar het moet wel gemakkelijker worden om opgebouwde rechten mee te nemen naar een ander land. Wat de pensioenen betreft werken de Europese lidstaten al aan een compromis. Maar voor de sociale zekerheid wordt het nog erg lastig om rechten mee te nemen.

Veel werknemers uit de nieuwe lidstaten in Midden- en Oost-Europa hebben nog steeds te maken met wettelijke beperkingen als ze in West-Europa aan de slag willen. Nederland heeft inmiddels de deur opengezet voor Polen, Tsjechen en andere Europeanen die in 2004 zijn toegetreden. Alleen Duitsland en Oostenrijk kennen nog wel beperkingen, vooral als het gaat om dienstverlening door Oost-Europeanen.

Inwoners van Roemenië en Bulgarije kunnen in de meeste West-Europese landen niet zomaar aan de slag. In Zweden en Finland kan dat wel, net als in Oost-Europa. Volgend jaar moeten de lidstaten beslissen welke rechten ze werkzoekende Roemenen en Bulgaren geven in de periode 2009-2012.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden