Brussel onder voorwaarde akkoord met ontpolderen Hedwigepolder

Protest van de leden van het actiecomite Red onze Polderen. Beeld anp
Protest van de leden van het actiecomite Red onze Polderen.Beeld anp

De Europese Unie vindt een gedeeltelijke ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder acceptabel als Nederland daarnaast nog voldoende andere natuurgebieden schept. Dat hebben ingewijden in Brussel dinsdag gezegd.

Verantwoordelijk Europees Commissaris Janez Potocnik (Milieu) zal dit naar verwachting woensdag definitief bekendmaken tijdens zijn bezoek aan Den Haag.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) verwacht dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de toekomst van de Hedwigepolder. De gesprekken die hij hierover voert met de Europese Commissie, zijn in de laatste fase, zo heeft hij vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Bij afspraken tussen Nederland en Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde had Nederland aanvankelijk beloofd dat de Zeeuwse Hedwigepolder onder water zou worden gezet. De ontpoldering zou moeten dienen als natuurcompensatie. Het kabinet-Rutte is daar echter op teruggekomen. Vlaanderen wil Nederland aan zijn eerdere toezegging houden.

Bleker praat met de Europese Commissie over alternatieven voor de ontpoldering. Deze week maakte het dagelijks bestuur van de EU bekend dat één van de Nederlandse voorstellen inhoudt dat de polder gedeeltelijk onder water zou komen te staan. Bleker wil daar echter niets over kwijt.

De staatssecretaris reageert met zijn brief aan de Kamer op een verzoek van de Partij voor de Dieren om zijn ,,precieze onderhandelingsinzet'' bij de gesprekken in Brussel bekend te maken. Bleker acht dat ,,niet opportuun''.

Door afspraken met Vlaanderen is Den Haag eigenlijk verplicht de hele polder aan de natuur terug te geven als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Maar de regering had de Hedwigepolder het liefst helemaal droog willen houden en elders polders onder water willen zetten.

In het regeerakkoord spraken VVD en CDA in oktober 2010 af te zoeken naar alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Het vorige kabinet had daar ook naar gezocht, maar kwam uiteindelijk toch tot de conclusie dat onder water zetten van de polder onvermijdelijk was vanwege het verdrag met Vlaanderen over natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

Bleker diende eerder een plan in voor alternatieve natuurcompensatie, maar dat werd door de Europese Commissie niet toereikend geacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden