Brussel niet meer bang voor Grieks bankroet

Eurocommissaris Kroes: 'Paniek in eurozone niet nodig.' FOTO © EPA

Als de Grieken de euro moeten loslaten is dat geen ramp volgens eurocommissaris Neelie Kroes. Uit haar opmerking, waar premier Rutte en minister De Jager van financiën zich gisteren bij aansloten, blijkt dat Brussel en de overige eurolanden niet meer bang zijn voor de gevolgen van een Grieks bankroet.

De frustratie over het tijdrekken door de Grieken zit diep, zeggen diplomaten in Brussel. Het schiet niet op met maatregelen die al lang zijn afgesproken: de privatisering ligt stil, de bureaucratie blijft verschrikkelijk en de belastinginning is nog altijd zeer gebrekkig. Griekse politici weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen omdat zij vooruitkijken naar de volgende verkiezingen, dat is in ieder geval de perceptie.

Athene kan verdere bezuinigingen en hervormingen echt niet meer uitstellen, is de boodschap uit Brussel en Berlijn. Pas als die pijnlijke maatregelen genomen zijn, komen de eurolanden en het IMF met een nieuw steunpakket van 130 miljard euro over de brug. Griekenland heeft dat geld hard nodig, in maart kan het land failliet gaan als er geen nieuwe steun komt.

Paniek in de eurozone? Helemaal niet nodig, zegt Neelie Kroes in een interview met de Volkskrant. Er is volgens haar 'absoluut geen man overboord' als de Grieken de euro moeten opgeven, de overige eurolanden kunnen dan gewoon verder. De angst voor besmetting - na Griekenland komen andere zwakke eurolanden onder vuur te liggen - lijkt verdwenen.

Die nieuwe zelfverzekerdheid in Brussel is deels te danken aan regeringswisselingen in Spanje en Italië. De premiers Rajoy en Monti maken serieus werk van bezuinigingen en economische hervormingen, veel meer dan hun voorgangers, en de markten lijken wat meer vertrouwen te krijgen.

Nu is het moment om de druk op Griekenland op te voeren, zo bleek gisteren ook in de Tweede Kamer. Praten over een mogelijk Grieks faillissement of het inruilen van de euro door de drachme was voor minister De Jager van financiën tot voor kort taboe. Maar gisteren, toen hij gevraagd werd om een reactie te geven op de uitlatingen van Kroes, liet hij dat taboe vallen.

Spanje en Italië voeren hervormingen door, de banken zijn geherkapitaliseerd en er is een Europees noodfonds. Daardoor kan De Jager openlijker praten over een mogelijke mislukking van de steunoperatie aan Griekenland. "Je kunt nooit gratis afscheid nemen van een land. Maar het Armageddon zal ook niet meer ontstaan. Het besmettingsgevaar is grotendeels geweken."

De Jager liet duidelijk doorschemeren dat alle maatregelen die de afgelopen maanden genomen zijn om de schuldencrisis aan te pakken in ieder geval een positief bij-effect hebben. De druk op Griekenland kan nu echt worden opgevoerd.

"De Grieken moeten wel geholpen willen worden", aldus De Jager, gesteund door een ruime Kamermeerderheid. "Dit weekeinde hebben de landen in de eurozone met de hoogste kredietwaardigheid en alle euroministers van financiën de Grieken heel duidelijk gemaakt dat zij nu aan zet zijn. De bal ligt nu echt op hun helft."

Vooral CDA en GroenLinks, twee van de partijen die de steunoperatie aan Griekenland nog steeds steunen, moesten duidelijk wennen aan de nieuwe situatie. Volgens CDA-Kamerlid Elly Blanksma waren de uitlatingen van Kroes in de Volkskrant een verkeerde zet. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap stelde 'verbijsterd' te zijn. Maar De Jager en de rest van het kamp voor steun tilden er niet zo zwaar aan. Zij zien juist de mogelijkheid om de druk te verhogen.

Maar de weerstand in Griekenland blijft groot. Dit jaar worden al 15.000 ambtenaren ontslagen, de komende jaren moeten dat er tien maal zoveel worden en bovendien moet het minimumloon omlaag. Gisteren legden de vakbonden het hele land plat.

De vraag is of de Grieken nog diepere ingrepen zullen accepteren. Aan de Griekse politici de ondankbare taak om uit te leggen dat zij geen keus hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden