Brussel komt met lijst hormoonverstorende stoffen

Parabenen in shampoo kunnen de hormonen verstoren. Beeld thinkstock
Parabenen in shampoo kunnen de hormonen verstoren.Beeld thinkstock

De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met de wetenschappelijke criteria die bepalen welke stoffen hormonen kunnen ontregelen. EU-commissaris Vytenis Andriukatis (Gezondheid) zei woensdagmiddag in Brussel 'terdege te beseffen dat er groeiende zorgen over deze stoffen bestaan.'

Redactie

Hormoonverstorende stoffen (EDC's) zijn chemicaliën met namen als Bisfenol-A, Parabenen, Ftalaten (weekmakers) en Organotinverbindingen. Ze worden in veel producten gebruikt waar wij dagelijks mee te maken hebben. Van tandpasta en shampoo tot de binnenkant van conservenblikken, textiel, toiletpapier, slippers, plastic speelgoed, pesticiden en schoenpoets. Sommigen zijn schadelijker dan anderen, maar toxicologen zijn het erover eens dat ze allen negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

Twee categorieën
De commissie baseert haar lijst op de definities voor ontregelende stoffen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die hanteert twee categorieën: stoffen met een wetenschappelijk bewezen effect op het menselijk lichaam, en stoffen met veronderstelde effecten op mensen die zijn aangetoond bij dieren.

Het bedrijfsleven is tegen een verbod op hormoonverstorende stoffen vanwege de economische consequenties. De industrie speelde handig in op de wetenschappelijke discussie en lobbyde succesvol bij de commissie om eerst een impact-analyse te maken alvorens alle stoffen waarvan vermoed wordt dat ze effecten hebben op de volksgezondheid te verbieden. Morgen presenteert de commissie haar voorstellen in het Europees Parlement.

Zwarte dag
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vreest dat de commissie alleen de eerste categorie wil toepassen en daarmee 'nagenoeg alle' ontregelende stoffen uitsluit. "De gevolgen van hormoonverstorende stoffen, zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas, treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kun je niet zomaar allerlei testen op mensen los laten. Dit is een zwarte dag voor de volksgezondheid."

Vorige week deelde het Europese Parlement een zware waarschuwing uit aan de commissie vanwege de vertraging die de regelgeving inmiddels heeft opgelopen. Al in 2013 hadden er regels moeten zijn voor hormoonverstorende stoffen. Vorig jaar daagde twintig lidstaten op initiatief van Zweden de commissie voor de rechter. De uitspraak van het Hof liet geen ruimte voor interpretatie: de criteria voor het gebruik van EDC's moeten er zo snel mogelijk komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden