'Brussel' komt geld tekort

Gat van 9 miljard Lidstaten moeten bijstorten Onmin over nieuwe begroting

GIJS MOES | BRUSSEL

In de Europese begroting voor dit jaar zit een gat van 9 miljard euro. Het aanvullen daarvan kost Nederland bijna 350 miljoen euro. Eurocommissaris Lewandowski maakte het tekort gisteren bekend. Het grootste deel van het geld is bedoeld voor steun aan economisch zwakke streken en voor plattelandsontwikkeling. Ook het uitwisselingsprogramma voor studenten en onderzoeksprogramma's komen tekort.

Brussel boekte ruim 3 miljard euro aan inkomsten al in die eigenlijk naar de landen terug hadden gemoeten. Daarnaast moeten de lidstaten met 5,9 miljard over de brug komen. Veel keus hebben ze niet, want de EU moet een sluitende begroting hebben: het gaat om verplichtingen. De Europese begroting wordt voor zeven jaar vastgesteld, per jaar valt er weinig meer te verschuiven. "Ik heb steeds gewaarschuwd dat de besparingen op de budgetten op den duur een groot probleem veroorzaken", zei hij. "Die tijd is nu gekomen."

Over de begroting voor volgend jaar dreigt een conflict tussen het Europees Parlement en de lidstaten. Het parlement wil dat er niet gesnoeid wordt in de begroting, maar dat die met 6,8 procent kan stijgen naar 137,9 miljard euro. De lidstaten, ook Nederland, vinden een stijging van 2,79 procent genoeg. Groot-Brittannië dreigt zelfs met een veto als de nullijn niet wordt vastgehouden.

Vrijdag beginnen de onderhandelingen tussen het parlement en de lidstaten over de begroting. Op 9 november moet er een akkoord liggen. Daarna brandt de strijd los over een grotere kwestie: de grote lijnen in de uitgaven voor de periode 2014-2020.

De EU-lidstaten praten eind november over die begroting. Een groep Noordelijke landen, met Nederland en Duitsland, is voor een beperkte stijging. Veel zuidelijke en oostelijke lidstaten steunen het voorstel van de Commissie voor een verhoging. De totale Europese uitgaven in die zeven jaar liggen volgens het voorstel van de commissie op ruim 1000 miljard euro. Dat is ruim 1 procent van wat alle Europeanen samen verdienen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden