Brussel heel even Vlaams-Nederlands

Van onze correspondent BRUSSEL - De tweede helft van april staat het grotendeels Franstalige Brussel in het teken van een Vlaams-Nederlandse culturele manifestatie, 'Oranjebloesems'. Een van de hoogtepunten is een 'Brusselse toer rond literatuur en zo', op zondag 20 april.

Het veertiendaagse programma met onder meer theater, muziek en stadswandelingen is volgens de Vlaamse regering, een van de initiatiefnemers, 'de aanzet voor een permanente Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking in en rond Brussel'. In het gebied wonen zo'n 200 000 tot 300 000 mensen met Nederlands als moedertaal.

De manifestatie is ook bedoeld om de discussie over een Vlaams-Nederlands Huis in de Belgische en Europese hoofdstad aan te wakkeren. Een tegenhanger van het Vlaamse centrum De Brakke Grond in Amsterdam, maar dan iets bescheidener, aldus de pleitbezorgers. Begin dit jaar werd in het Vlaamse parlement een resolutie aangenomen, waarin aangedrongen wordt op een centrum 'om het Nederlands te promoten, te verdedigen en het prestige ervan te vergroten'. Want, aldus de indieners, het Nederlands is een minderheidstaal in Europa.

De Nederlander Hans Schaap opent 'Oranjebloesems' vandaag met 'de grootste kunstfoto die ooit werd gemaakt van de Grote Markt', het onbetwiste hart van de stad. De foto wordt onthuld in het stadhuis dat aan de Grote Markt staat. Het programma varieert voorts van een tentoonstelling van het werk van Anton Pieck tot een optreden van Ramses Shaffy in het onlangs heropende Ancienne Belgique, in Brussel trots, en niet ten onrechte, 'muziektempel' genoemd.

Het literaire onderdeel van de manifestatie, 'Het Groot Beschrijf', biedt op tal van plaatsen in de stad (informatie telefonisch te verkrijgen op 00.32.2. 507.85.18) optredens van bekende en minder bekende schrijvers. Onder de Nederlandse deelnemers zijn Hans Warren en Simon Vinkenoog. Een grootheid als Hugo Claus paradeert naast jonge(re) Vlamingen als Paul Mennes en Dirk van Babylon, alias Pasquino.

Deze laatste schreef, op instigatie van Trouw, alvast een vooruitblik op de manifestatie van 20 april. In sonnetvorm legt hij een verband tussen de culinaire en culturele geneugten van Brussel. Enkele regels daaruit:

Bekend niet alleen om zijn witloof en zijn spruitjes,/ Naast strips (het journalistje met de kleine kuif)/ Biedt Brussel schrijversfestivals een vette kluif,/ Gebakken met sjalot en geconfijte uitjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden