Brussel haalt schouders op over Britse verkiezing

Brexit Ook als May een meerderheid van de kiezers achter zich krijgt, zal de opstelling van andere EU-lidstaten niet veranderen.

CHRISTOPH SCHMIDT

Het politieke gekrakeel in Londen maakt weinig indruk in Brussel. Daar kijken ze niet op van een vervroegde verkiezing meer of minder. Welke regering straks ook aantreedt na de Britse stembusgang van 8 juni, die zal weinig veranderen aan de harde opstelling van de 27 andere EU-landen in de brexit-onderhandelingen.

De Conservatieve Britse premier Theresa May wekt de indruk dat ze straks hoger van de toren kan blazen in Brussel als ze een ruimer mandaat van de Britse bevolking op zak heeft. "Elke stem voor de Conservatieven zal mij sterker maken wanneer ik voor Groot-Brittannië onderhandel met de premiers, presidenten en kanseliers van de Europese Unie", zei May in haar verrassende aankondiging van dinsdag, tegelijk startschot van haar verkiezingscampagne.

Die gedachte doet in de verte denken aan de Griekse illusies van 2015. Toen organiseerde premier Alexis Tsipras een referendum over de strenge voorwaarden die de internationale geldschieters wilden verbinden aan een derde steunpakket voor zijn land. Net als May wekte Tsipras toen de indruk dat hij, gesteund door de massale stem des volks, sterker zou staan in Brussel. Een misvatting. Het luide 'nee' in dat referendum van 2015 kon buiten Griekenland geen potten breken. Tsipras had zijn volk niet verteld dat de eurozone uit nog achttien andere democratieën bestaat.

In het geval van de brexit-onderhandelingen zijn het er zelfs 27 en die vertonen tot nu toe een zelden vertoonde eensgezindheid. Hun onderhandelingsmandaat ligt al zo goed als vast en wordt op een extra top van regeringsleiders op 29 april definitief. Onderliggende boodschap aan de Britten: jullie gaan het slechter krijgen buiten de EU, en dat is jullie eigen keuze.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie concludeerde na een telefoongesprek met May dat de 'echte politieke onderhandelingen' over de Brexit pas na de verkiezingen kunnen beginnen, zei een commissiewoordvoerder gisteren. Maar dat was ook het geval geweest zonder die verkiezingen, voegde de zegsman eraan toe. Inderdaad bleek uit eerdere tijdschema's al dat het inhoudelijke brexit-overleg pas een aanvang kan nemen na een EU-ministersvergadering van 22 mei.

Veelzeggend over het verschil van benadering is de woordenstrijd over een ogenschijnlijk minuscuul onderdeel van de Brexit: het lot van twee EU-agentschappen in Londen. Dat zijn niet de minste: de Europese Bankautoriteit en het Europese Medicijnen-agentschap, twee 'kroonjuwelen' met samen ongeveer duizend man vast personeel, hoofdzakelijk Brits.

Verscheidene Europese steden vechten nu al om Londen te vervangen als vestigingsplaats - zo hengelt Amsterdam naar het medicijnen-agentschap - maar de Britten ervaren die gretigheid als 'brexit-straf'. Een woordvoerder van de Britse regeringsafdeling die het vertrek uit de EU moet regelen, zei afgelopen weekeinde dat de toekomst van de agentschappen onderdeel zal zijn van de brexit-onderhandelingen.

Niets daarvan, reageerde de woordvoerder van de Europese Commissie gisteren. "De EU-agentschappen moeten zich bevinden op EU-terrein. De beslissing over de herlocatie ligt bij de 27 lidstaten. Die maakt geen deel uit van de brexit-onderhandelingen. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU en zal niets te zeggen hebben over de locatie van EU-agentschappen."

undefined

Lagerhuis steunt verkiezingen

Een ruime meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft gisteren groen licht gegeven voor vervroegde verkiezingen. Na een rumoerig debat schaarde het parlement zich achter het voorstel van premier May om de stembusgang komende zomer te laten plaatsvinden. Slechts dertien Lagerhuisleden stemden tegen de verkiezingen, tegenover 522 voorstemmers. De uitkomst komt niet als een verrassing. Meerdere oppositiepartijen hadden al kenbaar gemaakt May aan de benodigde tweederde meerderheid te willen helpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden