Brussel geeft Europese spaarders bankgarantie

(TROUW)

Met een garantie voor spaarders is de Europese Commissie gisteren begonnen met het metselwerk aan de derde pijler van de bankenunie. Brussel garandeert voortaan dat spaarders tot 100.000 euro terugkrijgen als hun bank in betalingsproblemen komt en omvalt.

Momenteel hebben bijna alle EU-landen al zo'n depositogarantiestelsel. De hoogte van het verzekerde bedrag varieert tussen de 50.000 en 100.000 euro. De Nederlandsche Bank staat garant voor het maximale bedrag, iets wat de spaarders bij Icesave goed uitkwam toen deze IJslandse bank in 2008 failliet ging. De nationale garantie zal de komende negen jaar stapsgewijs plaatsmaken voor een gezamenlijke Europese verzekering.

Niet iedereen is voorstander van een Europees garantiestelsel. Vooral banken in Duitsland willen niet garant staan voor zwakke Europese banken, maar ook in Nederland is er weerstand. Eurocommissaris Jonathan Hill van financiële markten en stabiliteit heeft allerlei regels opgesteld waaraan lidstaten zich moeten houden om in aanmerking te komen voor Europese steun. Hiermee hoopt de eurocommissaris de grootste bezwaren uit de kritische landen weg te nemen.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang is wel gelukkig met de plannen. "De les uit de economische crisis is dat banken en landen elkaar niet onder water mogen trekken. De bankenunie heeft een Europees depositogarantiestelsel nodig om deze ambitie waar te maken. Door de risico's te spreiden en te verkleinen, maken we namelijk de kans kleiner dat een Europees land wordt meegetrokken als er een bank ten onder gaat."

Tang, die lid is van de commissie-economische en monetaire zaken, benadrukt dat ook Nederland er met z'n grote financiële sector belang bij heeft dat de risico's van omvallende banken binnen Europa worden gedeeld. "Als aankomend voorzitter van de Europese Unie moeten we dit hoog op de prioriteitenlijst plaatsen."

De bedoeling is dat spaarders zo min mogelijk gebruik hoeven te maken van de nieuwe Europese verzekering. De bankenunie is opgezet om het omvallen van banken te voorkomen. Behalve uit het depositogarantiestelsel bestaat de unie uit een Europese toezichthouder die waakt over de risico's van de 150 belangrijkste banken in Europa, en uit een gezamenlijke aanpak om wankelende banken te stutten met een steunfonds.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden