Brussel gaat Duits handelsoverschot onderzoeken

Haven van Hamburg Beeld epa
Haven van HamburgBeeld epa

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar het handelsoverschot van Duitsland. Dat maakte de commissie woensdag bekend. Het onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een onevenwichtige ontwikkeling in de Duitse economie.

Redactie

Dankzij zijn sterke export boekt Duitsland een aanhoudend groot overschot op zijn handelsbalans. De afgelopen weken kreeg Duitsland veel kritiek vanwege het overschot. Critici vinden dat de Duitse regering de bestedingen in eigen land meer moet aanjagen, zodat de internationale handel meer in evenwicht komt.

De Europese Commissie stelt jaarlijks vast welke economische onevenwichtigheden er in Europa bestaan. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de handelsbalans, waarop het overschot gemiddeld over drie jaar beperkt moet blijven tot 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl het tekort niet groter mag zijn dan 4 procent. Europees commissaris Olli Rehn gaf eerder deze week al aan dat het Duitse overschot door Brussel zou worden onderzocht.

Ook Nederland heeft handelsoverschot
Duitsland, Luxemburg en Nederland hebben volgens de commissie een bijzonder groot handelsoverschot. Dit is aan de ene kant het gevolg van een goede concurrentiepositie. De overschotten wijzen echter ook op achterblijvende groei van de binnenlandse bestedingen. Volgens Brussel doen de landen er daarom goed aan de investeringen en consumptie in eigen land aan te jagen. Daarmee kan worden gezorgd voor een meer duurzame economische groei, terwijl de concurrentiepositie intact blijft.

Door de grote overschotten van de genoemde landen heeft de hele eurozone nu ook een handelsoverschot met de rest van de wereld, terwijl de handelsbalans voorheen in evenwicht was. Dat kan ervoor zorgen dat de euro meer waard wordt, waardoor het voor de zuidelijke landen nog lastiger wordt om hun concurrentiepositie te verbeteren.

Brussel stelde ruim een half jaar geleden al dat de Nederlandse economie uit balans is, maar noemde de situatie niet buitensporig. De commissie blijft Nederland volgen om te kijken of het sindsdien beter of slechter gaat. Nederlands grote handelsoverschot komt vooral door de export van gas en de positieve bijdrage van de wederuitvoer, buitenlandse goederen die via Nederland verder worden vervoerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden