Brussel en Athene gaan eindspel in

Met Varoufakis in tweede linie lijken de Grieken wél bereid tot concessies. Voorzichtig optimisme over akkoord.

Voor de meeste ambtenaren in de wereld is 1 mei heilig als vrije dag, maar bij een aantal Griekse overheidsdienaren moesten gisteren toch echt de handen uit de mouwen.

Het is immers 1 voor 12 in de onderhandelingen met de geldschieters van Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die onderhandelingen moeten op zeer korte termijn tot een akkoord leiden, om te voorkomen dat Griekenland failliet gaat.

De laatste geluiden over de voortgang zijn positief: Athene zou bereid zijn tot toezeggingen over onder meer privatiseringen die tot voor kort nog taboe waren in de linkse regering van premier Tsipras. Sinds de premier zijn uitgesproken minister Varoufakis van financiën een stapje terug heeft laten doen in het onderhandelingsteam, schijnen de Grieken opeens wel spijkers met koppen te kunnen slaan.

Athene hoopt dat de zaak rond is vóór de volgende eurogroepbijeenkomst, maandag over een week. Een akkoord opent de deur naar de bevrijdende 7,2 miljard euro die al een tijdje geparkeerd staat in het verlengde leningenprogramma van EU en IMF.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem toonde zich na de vorige, veelbewogen eurogroepvergadering in Letland nog zeer pessimistisch over de kans op zo'n snel succes. "Zoals het er nu voorstaat, lijkt me dat te snel", zei hij vorige week vrijdag in Riga.

Ook gisteren zei de PvdA-minister van financiën niet uit te gaan van een akkoord in de komende week. "Nee, ik denk dat het nog wel even tijd kost", zei hij in Den Haag. "Maar er wordt nu serieus en constructief gewerkt. Ik hoop dat we de tijd die we dan nog hebben, goed benutten. Ik kan er geen datum op plakken op dit moment."

De zogeheten Brussel-groep - onderhandelaars van Griekenland, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - is donderdag begonnen aan een pittige, vierdaagse overlegsessie, dus tot en met morgen. Om de ernst van deze fase te onderstrepen, hebben ze afgesproken totale radiostilte in acht te nemen.

De regering-Tsipras bungelt tussen hamer en aambeeld. Ze heeft de afgelopen maanden de geëiste hervormingen in het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt afgewimpeld, met het argument dat ze daarvoor geen mandaat heeft van de bevolking. Die bevolking bezorgde de Syriza-partij van Tsipras in januari immers de stembuszege, na de verkiezingsbelofte van Syriza dat de tijd van afknijpen voorbij zou zijn.

Maar een recente opiniepeiling laat zien dat 78 procent van diezelfde bevolking nu gewoon een akkoord wil dat een einde maakt aan alle angst voor een vertrek uit de eurozone, onder welke voorwaarden dan ook.

undefined

Dijsselbloem on Tour

Jeroen Dijsselbloem voert langzaam maar zeker zijn diplomatieke offensief op om herkozen te worden als eurogroepvoorzitter. Zijn termijn loopt in juli af.

Komende week bezoekt hij Parijs, Berlijn en Rome om te praten met zijn ambtgenoten Sapin, Schäuble en Padoan.

Officieel gaan de gesprekken over Griekenland, maar het voorzitterschap zal niet onbesproken blijven. Met name de stem van Duitsland is belangrijk.

Bondskanselier Merkel heeft eerder lovende woorden gesproken over de Spaanse minister De Guindos, die de voorzittershamer van de Nederlander wil overnemen. Maar de voorkeur van Schäuble zal ook zwaar wegen.

De voorzitter wordt straks gekozen met een gewone meerderheid van stemmen in de eurogroep zelf, maar de strijd tussen Dijsselbloem en De Guindos zal ongetwijfeld op het hoogste niveau ter sprake komen, eind juni op de top van regeringsleiders.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden