Brussel eist opheldering van Polen over subsidies

Vrees voor het imago van de Europese Unie als geldschieter

GIJS MOES | BRUSSEL

De Europese Commissie vraagt Polen om opheldering over de besteding van subsidies uit het Europees Sociaal Fonds ESF. De commissie heeft bedenkingen bij het gebruik van die gelden door grote bedrijven.

Trouw meldde zaterdag dat bedrijven als ING, Philips en Unilever gebruik maakten van ESF-gelden voor het trainen van managers. En dat terwijl de subsidies voornamelijk bedoeld zijn om werknemers van middelgrote en kleine bedrijven te ondersteunen. Vorig jaar zijn de regels wel aangescherpt, om het geld meer bij het MKB terecht te laten komen.

In een reactie laat eurocommissaris Andor (sociale zaken) weten dat de gelden voor training vooral het MKB ten goede moeten komen. Maar ook grote bedrijven kunnen profiteren van deze fondsen, als daar goede redenen voor zijn. Bijvoorbeeld als zo'n bedrijf een grote werkgever in de regio is, of een reorganisatie moet doorvoeren.

Individuele werknemers van grote bedrijven kunnen ook een verzoek indienen om ESF-steun te krijgen, bijvoorbeeld voor bijscholing. Daarbij krijgen laaggeschoolden, ouderen en vrouwen voorrang.

"De zaken die in de pers worden genoemd, doen zorgen rijzen en lijken op het eerste gezicht niet gerechtvaardigd", laat Andor weten. Hij zal de verantwoordelijke autoriteiten vragen de zaken te onderzoeken en met verduidelijkingen te komen. De meeste projecten vallen onder verantwoordelijkheid van Poolse lokale en regionale overheden.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt wil van de Europese Commissie weten of er inderdaad gelden verkeerd gebruikt zijn. "Met verbazing heb ik kennisgenomen van het bericht dat in Polen multinationals op grote schaal gebruikmaken van het Europees sociaal fonds, dat bedoeld is om werkgelegenheid in de arme regio's te stimuleren", zo meldt zij op de website van de PvdA.

Ook haar collega Jan Mulder (VVD) heeft vragen. "Als iets niet goed is gegaan, moet het terugbetaald worden." Hij vreest ook voor het imago van EU als geldschieter. "Dit is een prima voorbeeld om iedereen verontwaardigd te maken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden