Brussel eist betrouwbare cijfers lidstaten

Voorstel voorkomt dat staatsschuld en begrotingstekort achteraf onjuist blijken

EU-lidstaten moeten de betrouwbaarheid van hun nationale statistieken garanderen. Die boodschap gaf de Europese Commissie gisteren, in de hoop een nieuw debacle zoals in Griekenland te voorkomen.

"We moeten de burgers nu, meer dan ooit, verzekeren dat het beleid gebaseerd is op goede, betrouwbare gegevens", zei Europees Commissaris Algirdas Semeta (fraudebestrijding) gisteren in Brussel. "De crisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk betrouwbare data zijn."

De eurocrisis barstte ruim twee jaar geleden los, toen een nieuwe Griekse regering bekendmaakte dat de cijfers over begrotingstekort en staatsschuld - afkomstig van het nationale bureau voor de statistiek - totaal niet klopten. Het tekort bleek uiteindelijk vier maal hoger te zijn dan eerder naar buiten was gebracht.

In de nieuwe regels wil de Europese Commissie nu vastleggen dat de nationale bureaus voor statistiek onafhankelijk moeten zijn. Dat geldt met name voor de hoofden van die bureaus: hun benoeming moet uitsluitend op professionele kwaliteiten gebeuren, zonder politieke invloed.

De nationale regeringen moeten bovendien een gedragscode tekenen, waarin ze zich op het hoogste niveau verplichten onafhankelijke en betrouwbare cijfers aan te leveren. Het Europese statistiekbureau Eurostat, dat alle gegevens bij elkaar brengt, is afhankelijk van de cijfers die het krijgt aangeleverd.

Maar betrouwbaarheid van de statistische gegevens alleen is volgens Semeta niet voldoende. De buitenwereld - met name de financiële markten - moet ook geloven in de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de statistieken. "Pas dan kunnen we het vertrouwen versterken". Vandaar de extra verzekeringen die de commissaris nu voorstelt, ook al twijfelt hij niet aan de cijfers die de lidstaten aanleveren. "De Europese statistieken zijn goed."

Griekenland heeft inmiddels zijn leven gebeterd, zegt Semeta. De cijfers over 2010 waren volgens hem betrouwbaar, zonder enige reserve. Athene heeft veel steun gekregen van de Europese Commissie en de lidstaten om de kwaliteit van de statistieken te verbeteren. De Griekse regering heeft zelfs als eerste in Europa de nieuwe gedragscode getekend.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nog uitspreken over deze voorstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden