Brussel dreigt Google met megaboete

Dominante zoekmachine verrijkt zich door eigen toepassingen te bevoordelen

GIJS MOES | BRUSSEL

Google misbruikt zijn dominante zoekmachine op het internet om meer geld te verdienen. Het Amerikaanse bedrijf moet die praktijken veranderen, anders krijgt het te maken met sancties van de Europese Commissie.

Die waarschuwing uitte eurocommissaris Joaquin Almunia in de Britse krant Financial Times. Google bevoordeelt volgens hem eigen toepassingen, zoals Google Maps, ten opzichte van vergelijkbare diensten van concurrenten. Meer dan 90 procent van alle zoekopdrachten in Europa loopt via Google.

"We zijn het nog aan het onderzoeken, maar ik ben bang dat het misbruik is van deze dominante positie", zegt de commissaris die verantwoordelijk is voor mededinging. Hij wil niet dat Google iets verandert aan de zoekmachine zelf, maar wel aan de manier waarop resultaten gepresenteerd worden. Zo zou het bedrijf duidelijk kunnen maken wanneer het de eigen diensten extra onder de aandacht brengt.

Almunia's woorden kunnen bedoeld zijn om de druk op Google op te voeren. De commissie en het bedrijf praten over een schikking, die een boete kan voorkomen. Google heeft nooit eerder concessies hoeven doen aan toezichthouders als het gaat om zijn kernactiviteit. Het motto blijft dat de werkwijze goed is 'voor gebruikers en de concurrentie'.

De Europese Commissie kiest voor een heel andere aanpak dan de Amerikaanse toezichthouder, de federale handelscommissie. Die geeft Google's zoekmachine alle ruimte. In de Verenigde Staten is Google minder dominant dan in Europa.

De Europese maatregelen kunnen de strategie van het bedrijf frustreren. Google probeert te veranderen van een zoekmachine die doorverwijst in een zelfstandige bron van kennis.

Tegenover softwarebedrijf Microsoft trad de commissie op vergelijkbare wijze op. Microsoft kreeg in 2008 een recordboete van 899 miljoen euro opgelegd door Almunia's voorganger Neelie Kroes. Daarbij ging het ook om misbruik van de dominante positie van het bedrijf.

De commissie kan een boete van maximaal 10 procent van de bedrijfsomzet opleggen. Dat zou voor Google op 4 miljard euro kunnen uitkomen.

Google ligt ook onder vuur in Frankrijk. Daar dreigde president Hollande in oktober met nieuwe wetgeving om ervoor te zorgen dat Google betaalt voor verwijzingen naar nieuwssites. Franse uitgevers willen geld zien voor de link die de zoekmachine legt naar hun nieuwsberichten.

De Franse belastingdienst deed vorig jaar een inval bij Google. Het bedrijf zou belasting ontwijken via Ierland en Nederland. In de Franse media werd gesproken van een belastingclaim van circa een miljard euro.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden