Open Data-richtlijn

Brussel daagt Nederland voor rechter om niet delen overheidsdata

null Beeld
ANP

De Europese Commissie daagt Nederland voor de Europese rechter omdat het verzuimt EU-regels voor het vrijgeven van overheidsinformatie in te voeren. Het Europees Hof van Justitie kan Nederland een dwangsom of boete opleggen.

De zogeheten Open Data-richtlijn moet de overheid transparanter maken en burgers en bedrijven aan bijvoorbeeld statistieken en onderzoeksbevindingen helpen die zij goed kunnen gebruiken. Die informatie moet in principe gratis toegankelijk worden. Maar Nederland heeft, net als België, Bulgarije en Letland, de richtlijn nog altijd niet overgenomen. Dat had anderhalf jaar geleden al gebeurd moeten zijn.

De vier EU-lidstaten hebben nog steeds niet laten weten hoe ze de EU-regels invoeren, terwijl ze daar al meermaals op zijn gewezen, zegt de commissie. Zij neemt daarom nu de volgende stap in de zogeheten inbreukprocedure: de gang naar de rechter.

Nederland kan de rechtszaak en een mogelijke straf misschien nog afwenden. Het kabinet liet twee weken geleden weten dat het wetsvoorstel dat de invoering regelt voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat het zo lang duurt, komt door “prioritering van covid-19-wetgeving en gebrek aan capaciteit”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden