Brussel bezorgd over grote hypotheekschuld

Nederland moet 'starre regels' kwijt die huursector beperken

BRUSSEL - De Europese Commissie maakt zich nog altijd zorgen over de Nederlandse huizenmarkt. De regering neemt maatregelen, maar die gaan niet ver genoeg.

Dat blijkt uit een analyse van dertien Europese landen met een economie die uit balans is. Nederland is een van de landen met macro-economische onevenwichtigheden.

De maatregelen van het kabinet om de huizenmarkt aan te pakken, noemt de Commissie 'een stap in de goede richting, maar een nadere beoordeling is nodig'. Het rapport stelt verder dat 'initiatieven op hun plaats zijn die de fiscale verleiding wegnemen om schulden of hypotheken aan te gaan'.

Nederlanders hebben in verhouding tot hun inkomsten een zeer hoge persoonlijke schuld, een situatie die lijkt op die in Denemarken. In Nederland zorgde de gunstige hypotheekrenteaftrek ervoor dat mensen jarenlang geneigd waren tot een zo groot mogelijke hypotheek. Mede daardoor konden de huizenprijzen jarenlang stijgen. Sinds een aantal jaar daalt de waarde van de woningen, terwijl de hypotheekschuld gelijk blijft.

De Europese Commissie vindt ook dat maatregelen nodig zijn die de 'rigiditeit' van de huizenmarkt doorbreken. Door de starre regelgeving kon zich 'geen goed functionerende huurmarkt in de privésector ontwikkelen'.

De Commissie suggereert verder voor sommige loonschalen de pensioenbijdragen lager te maken, waardoor 'kwetsbare huishoudens hun financiële balans kunnen herstellen, terwijl er tegelijk een binnenlandse consumptievraag blijft'.

Het is de tweede keer dat Brussel een evaluatie maakt van landen met macro-economische onevenwichtigheden. Nederland hoort voor het eerst tot die groep. De andere landen zijn: België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Italië, Hongarije, Malta, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Slovenië.

In Cyprus, Portugal, Ierland en Griekenland gaat het zó slecht dat zij buiten de gisteren gepresenteerde analyses zijn gehouden. Deze landen volgen een Europees hulpprogramma en worden via een apart traject vanuit Brussel in de gaten gehouden.

Spanje en Slovenië zijn van de dertien onderzochte economieën het kwetsbaarst. De Spaanse hervormingsagenda is ontoereikend. Hervormingen die in eigen land zijn goedgekeurd, worden niet snel en efficiënt ingevoerd, aldus Brussel. In Slovenië "stapelen de problemen zich in snel tempo op", aldus eurocommissaris Olli Rehn (economische zaken) gisteren. Vooral de bankensector zorgt er voor problemen.

Eurocommissaris Rehn noemde het rapport 'ruw materiaal', dat de landen kunnen gebruiken voor hun nationale economische voorstellen. Alle 27 EU-landen moeten eind april zo'n voorstel naar Brussel sturen. Aan de hand daarvan volgen eind mei concrete aanbevelingen.

De strakke planning is het gevolg van afspraken die de EU-lidstaten en het Europees Parlement de afgelopen jaren hebben gemaakt om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Bij de invoering van de euro waren al afspraken gemaakt. De staatsschuld zou niet groter mogen zijn dan zestig procent van het bruto binnenlands product, het begrotingstekort niet hoger dan drie procent.

Maar landen hielden zich niet aan de afspraken, of poetsten cijfers op. Ook is gebleken dat het uitsluitend op orde houden van begrotingstekort en staatsschuld geen garantie is voor een gezonde economie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden