Brussel bant discriminatie bijna uit

BRUSSEL (ANP) - Discriminatie op grond van leeftijd, handicap, seksuele geaardheid, godsdienst en overtuiging wordt in heel Europa verboden. Op dit moment is er alleen Europese wetgeving die betrekking heeft op discriminatie op de werkplek.

De voorstellen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europese Unie, gaan winkels bijvoorbeeld dwingen toegankelijk te zijn voor rolstoelgebruikers. Verzekeringsmaatschappijen krijgen te maken met een verbod om zelfstandigen met een hoge leeftijd automatisch uit te sluiten.

De mogelijkheid van scholen met een bepaalde religieuze opvatting om kinderen met een andere religie te weren, blijft overigens wel bestaan.

Raamwerk

De woensdag gepresenteerde voorstellen voor nieuwe Europese richtlijnen geven een raamwerk voor lidstaten waarbinnen de landen zelf nog de antidiscriminatiewetgeving kunnen uitbreiden.

Volgens Eurocommissaris Vladimir Spidla (sociale zaken), die verantwoordelijk is voor het hele sociale pakket dat de Commissie woensdag naar buiten bracht, zegt dat de antidiscriminatiewet wel in alle redelijkheid moet worden uitgevoerd. Er moet dus worden gekeken in hoeverre bijvoorbeeld een winkel kan worden aangepast aan rolstoelgebruikers.

Homohuwelijk

,,Redelijkheid is een breed begrip'', erkent Spidla, ,,net als het begrip vrijheid''. Volgens Spidla moet er dus goed worden gekeken of een winkelier de aanpassingen aan de winkel kan betalen en of die ook echt nodig zijn.

De voorstellen voor nieuwe Europese antidiscriminatiewetgeving gaan nog niet zo ver dat homo's nu ook in alle 27 landen kunnen trouwen. Dat blijft een aangelegenheid voor de afzonderlijke lidstaten om dat te regelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden