Bruschetta met paddestoelen, en appelcrumble

Ingrediënten voor de bruschetta met paddestoelen en gremolata: 4 grote sneden (liefst zuurdesem) brood; 1 kleine ui, fijngehakt; ongeveer 250 g eekhoorntjesbrood (cèpes) of andere (wilde) paddestoelen; 3 tenen knoflook of meer, naar smaak; de fijngehakte schil van een halve tot hele citroen; bos peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt; extra vierge olijfolie; fijn zeezout.

Voor de appelcrumble met blauwe bessen: ronde ovenschaal van 26 cm; 4 appels (Granny Smith); 150 g blauwe bessen; 200 g zelfrijzend bakmeel; 150 g rietsuiker; 3 eetlepels havermout; 1 vanillestokje (alleen het merg) of 1-2 zakjes vanillesuiker); 175 g koude boter; desgewenst crème fraîche.

Begin met het maken van de crumble; die kunt u desgewenst een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren. Laat hem voor het serveren minstens op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de appels, snijd ze in blokjes, meng ze met de bessen en doe ze in de ingevette ovenschaal.

Meng bakmeel, suiker en havermout. Als u geen vanillesuiker gebruikt, snijd dan het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Snijd de boter in blokjes. Wrijf het merg of de vanillesuiker samen met de boter met uw vingers door het bakmeelmengsel tot de massa op vochtig broodkruim lijkt en bedek daar het appel-bessenmengsel mee. Zet de ovenschaal in het midden van de verhitte oven en bak de crumble in 30 tot 40 minuten goudbruin. U kunt de crumble nog warm of afgekoeld tot kamertemperatuur, serveren, desgewenst met crème fraîche.

Schil voor de gremolata de citroen met een dunschiller (of u alle schil nodig hebt of minder, hangt af van de hoeveelheid gremolata die u wilt maken, en van uw smaak). Pel 3 of meer tenen knoflook. Was en droog de peterselie. Hak citroenschil, knoflook en peterselie fijn (liever niet in de keukenmachine, anders wordt het mengsel té fijn). Roer er een scheutje olijfolie door, niet meer dan nodig is om er een min of meer samenhangend mengsel van te maken.

Besprenkel de sneden brood aan beide kanten met een klein beetje olijfolie en rooster ze in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag of in de oven.

Snijd de (schoongeborstelde) paddestoelen in plakken. Bak de uitjes in een beetje olijfolie op laag tot matig vuur, tot ze bruin worden. Doe de paddestoelen erbij en rooster/roerbak ze mee tot het vocht dat ze loslaten weer is verdampt. Voeg zout naar smaak toe.

Beleg het brood royaal met het paddestoelenmengsel, schep de gremolata erop, strooi er eventueel nog wat zout over en ter garnering nog wat fijngehakte citroenschil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden