Brunei voert sharia in. Nu ook voor niet-moslims

Een politieagent wijst meisjes terecht die zijn gearresteerd voor het dragen van te strakke kleding. Een archieffoto uit Indonesië. Beeld epa
Een politieagent wijst meisjes terecht die zijn gearresteerd voor het dragen van te strakke kleding. Een archieffoto uit Indonesië.Beeld epa

Geen alcohol, uitdagende kledij of buitenechtelijke kinderen krijgen. Doe je dat als inwoner van Brunei wel, dan staan je ernstige straffen te wachten. Denk aan hoge boetes, gevangenisstraffen en in het ergste geval amputatie of steniging. Vanaf vandaag hanteert het Aziatische land de islamitische shariawetgeving.

Dat een korte broek als duivels wordt bestempeld en een glaasje wijn je je handen kan kosten, is in Brunei eigenlijk niets nieuws. De sharia zou al in de zeventiende eeuw worden ingevoerd, zei sultan Hassanal Bolkiah vanochtend in de Brunei Times. Maar de bemoeienis van buitenlandse overheersers gooide roet in het eten.

Kolonisator Groot-Brittannië voerde in 1888 het continentaal recht in waar de inwoners van Brunei eeuwenlang onder gebukt gingen. Althans, zo droevig bracht de sultan het. Hij was dan ook verrukt toen hij vanochtend kon aankondigen dat vanaf vandaag alle inwoners zich aan de islamitische wetgeving zich moeten houden.

Ook niet-moslims moeten eraan geloven
Maar wat houdt dat in, die islamitische wetgeving? Gekuist gekleed gaan, geen alcohol en al helemaal geen overspel. Het zijn een aantal voorbeelden. De islamitische bewoners moesten zich er al aan houden, maar nu moet ook de kleine dertig procent niet-moslims eraan geloven. De duizenden etnische Chinezen en Fillipijnen die geen moslim zijn, maken zich zorgen om de veranderingen.

Om vooral die niet-islamitische inwoners van Brunei niet af te schrikken, voert Bolkiah de sharia gefaseerd in. "Je moet je voorstellen dat het eerst niemand iets kon schelen. Heel veel dingen die nu verboden worden, waren eigenlijk heel normaal. Om mensen niet af te schrikken, voeren we de wetgeving in drie fasen in", aldus de sultan.

Lijfstraffen als steniging
In februari kregen de inwoners al een voorproefje. Het dragen van uitdagende kleding werd verboden. Maakte een vrouw zich daar wel schuldig aan, dan kon ze rekenen op een berisping of in het ergste geval een boete van ruim 1440 euro.

Vanaf vandaag gaan de autoriteiten steeds een stapje verder. Nu is het krijgen van buitenechtelijke kinderen strafbaar. Net als het nalaten van het vrijdaggebed of het promoten van religies anders dan de islam. De straffen die je boven het hoofd hangen? Een hoge boete of een paar maanden tot een paar jaar gevangenisstraf.

Volgend jaar worden ook lijfstraffen ingevoerd. Diefstal en een slok alcohol worden bestraft met amputatie of zweepslagen. Nog een jaar later schroeven Bolkiah en consorten de intensiteit van de lijfstraffen op. Bij overspel of het beledigen van de profeet Mohammed kan de doodstraf worden opgelegd. Bij zo'n executie knielt de veroordeelde voor een met stenen gewapende menigte. De rest spreekt voor zich.

God wil het zo
Wreed, inhumaan en denigrerend voor het strafrecht, reageerde de Verenigde Naties. Maar volgens Bolkiah valt het allemaal best mee. "De straffen van God lijken wreed en oneerlijk. Maar als God zelf zegt dat dit zijn wet is, kan het nooit oneerlijk zijn."

Een beetje hypocriet is de Bolkiah wel. Er gaan geruchten dat de steenrijke sultan op de klantenlijst stond van een van Hollywoods meest bekendste prostituees Jody Gibson, zijn broer heeft een jacht met de naam Tits en zijn zoons en kleinzoons zijn er niet vies voor schaars geklede popsterren over te vliegen voor een privéconcert. Maar, zeggen diplomaten, Bolkiah is in de loop der tijd gewoon strenger in de leer geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden