Brummens paar nu toch weer echtpaar

Na een half jaar knokken gaat het deze maand dan toch gebeuren: op 20 maart trouwen Adriana Doolhoff en Humphrey Saint Yves uit Brummen op het kasteel in Vorden. Voor de tweede keer, want weliswaar hebben ze het zeven jaar zonder elkaar geprobeerd, maar daarvóór waren ze al 21 jaar getrouwd. Heel Brummen (daar wonen ze) is daar natuurlijk van op de hoogte, maar het halve land intussen ook, sinds de ambtenarij zoveel problemen met het hertrouwen van de twee blijkt te hebben.

“In oktober dachten we nog: we gaan even aantekenen en binnen veertien dagen zijn we getrouwd”, zegt mevrouw Doolhoff, maar dat pakte anders uit. Omdat haar man in Salatiga op Java is geboren en veel documenten sinds de verhuizing van de archieven naar Semarang spoorloos zijn, is een uittreksel uit zijn geboorteregister niet meer te achterhalen, een must voor de burgerlijke stand. Saint Yves woont overigens al vanaf z'n twaalfde in Nederland, heeft 39 jaar bij de giro gewerkt, maar dat hij ooit echt geboren is, valt dus naar de regel van de wet niet te bewijzen.

Intussen is een andere oplossing gevonden. Mevrouw Doolhoff: “Uiteindelijk zijn we bij de kantonrechter terechtgekomen met vier getuigen die moesten verklaren dat mijn ex echt de man was die hij was en daar en daar geboren is.” Papieren kregen ze ook toen nog niet mee. Na een week wachten (“die rechter moest er zeker toch nog even over denken”) lag de Akte van bekendheid klaar, waarmee het aanstaande ex-echtpaar deze week kon gaan aantekenen. Een groot feest wordt het niet de 20ste, wel een “intieme plechtigheid en een etentje met de familie”.

Tot uit België hebben de bijna-echtelieden reacties gehad, terwijl ze alleen aan een radiouitzending hebben meegewerkt. Alle andere aanbiedingen van radio en tv sloegen ze af, hoewel ze de gemeente Brummen gedreigd hadden naar de tv te stappen. Maar nu is de vrede weer getekend, het gezamenlijke naambordje zit al een tijdje op hun voordeur en ook de inscriptie in de nieuwe ringen wordt niet veranderd. “Er staat 1995 in, maar we laten het maar zo, al was het alleen maar omdat we anders weer helemaal naar Arnhem moeten.”

Adriana Doolhoff, vooral in eigen omgeving een bekend beeldend kunstenares, exposeert binnenkort alle toestanden van zich af met een tentoonstelling in de plaatselijke bibliotheek die ze 'Verknipt' genoemd heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden