Bruisend slot Zeeuwse Nachten op een Schelde vol ijs

Hans Oranje

Muziektheater

Het Volksoperahuis met ’Zeeuwse Nachten deel 3, Het behouden huys’. Eindregie Geert Lageveen. T/m 2/2 in de Brakke Grond in Amsterdam, daarna tournee. www.volksoperahuis.nl

In het slotdeel van het drieluik ’Zeeuwse Nachten’ drijft het laatste stukje Noordpool de Schelde op, terwijl een februaristorm heel Nederland opslokt.

Waren in de vorige afleveringen twee Hollandse helden de rode draad in de voorstelling, namelijk Hansje Brinker die zijn vinger in de dijk steekt in de eerste, en Jan van Speijk – van ’dan liever de lucht in’ – in de tweede, nu is er geen speciale held die tot de grond toe wordt afgebrand, maar een bont gezelschap dat op de schots het vege lijf probeert te redden. Dat dat niet gaat lukken, wordt vrij snel duidelijk, want bijkans de hele Nederlandse canon klautert op de schots, van Willem van Oranje tot en met Mohammed B. en het Friese Elfsteden-comité. De absurde fantasieën van tekstschrijver Rogier Schippers, die samen met Kees Scholten zoals de vorige keren de zang en het spel doet, leiden tot een voorstelling die bruist en spettert, maar waarvan je ook wel het gevoel krijgt dat het nu welletjes is geweest. Het enthousiaste publiek zong bij de première lustig mee, en de met ijsbeermutsen getooide musici (er klimmen ook ijsberen op de schots) rammelden, bliezen en tokkelden de ondergang van Hollands Glorie aanstekelijk bij elkaar. De muziek is van Jef Hofmeister en met de twee zangers/spelers heeft dit trio de naam van hun gezelschap alle eer aangedaan.

De ernst was in deze Zeeuwse Nachten minder aanwezig dan in de vorige afleveringen, al was er ook nu sprake van liefde en vooral van troost. Zo gaat het hele gezelschap op de schots aan het slot blij ten hemel in, begeleid door gospelkoortje de Jordanettes.

Er is een mooie solo op contrabas van Kim Soepnel over het Zeeuwse meisje, de spil in de trilogie. Al is het sneu voor koningin Amalia (nog ruimschoots vóór het moment van de ondergang van Nederland) dat ze eenzaam op de schots achterblijft, ook voor haar en haar gemaal, prins Lothar, zal er vast uitkomst dagen van over het klotsende water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden