Bruinvissen voelen zich meer en meer thuis in de Oosterschelde

Het aantal bruinvissen in de Oosterschelde is in de laatste twee jaar bijna verdubbeld. Het Wereld Natuurfonds en walvisorganisatie Stichting Rugvin telden afgelopen weekend 61 van de kleine walvissen in de Oosterschelde. Daar zaten ten minste vier moeders met kalveren bij. In 2009 en 2010 werden er in hetzelfde gebied respectievelijk 37 en 15 bruinvissen geteld. Vorig jaar viel het getelde aantal tegen omdat de dieren door de harde wind en hoge golven moeilijk te zien waren.

De ruim veertig vrijwilligers gingen zondag in negen schepen de Oosterschelde op om te tellen. Frank Zanderink van Stichting Rugvin: "We zijn met de boten in een zogenaamde parallelle linie van west naar oost gaan varen, waardoor we elkaar op een afstand van enkele honderden meters konden zien. We hebben letterlijk en figuurlijk de Oosterschelde uitgekamd." Om dubbeltellingen te voorkomen, werden coördinaten en het precieze tijdstip genoteerd waarop een bruinvis was gezien. "In totaal zaten we zondag op 85 tellingen, na een vergelijking van de resultaten werden dat er 61," zegt Zanderink.

Normaal gesproken trekken bruinvissen in de zomer naar het noorden, soms wel tot Schotland en Noorwegen. De groep in de Oosterschelde lijkt daar het hele jaar te blijven. Toch betekent dat niet dat het voor de bruinvis goed toeven is in de Oosterschelde. "Het kan ook betekenen dat het elders slechter is, dat er in andere wateren nog minder voedsel zit," zegt Zanderink. "De laatste jaren is het zwaartepunt van de hele bruinvispopulatie in de Noordzee naar het zuiden verschoven. Er leven er nu meer voor de Nederlandse kust, waardoor er ook meer aanspoelen."

Onderzoekers denken dat er tussen de 100.000 en 500.000 bruinvissen in de Noordzee leven. In de 17de eeuw werden ze in de Amsterdamse grachten gezien, en ook in de Oosterschelde zijn ze prima op hun gemak. Waarschijnlijk zwemmen ze soms door de gaten in de scheldekering achter vissen aan, waardoor ze in het natuurgebied terecht komen. In de Middeleeuwen werden bruinvissen gegeten, gekookt en gevuld met kruiden. Het is dan ook niet voor niets dat de dieren toen varkensvis of watervarken werden genoemd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden