Bruinvis weet Noordzee weer te vinden

Bruinvis Hedzer spoelde in 2012 levend aan op Schiermonnikoog. Hij werd opgevangen in de bruinvissenopvang van SOS Dolfijn in Harderwijk. Beeld ANP
Bruinvis Hedzer spoelde in 2012 levend aan op Schiermonnikoog. Hij werd opgevangen in de bruinvissenopvang van SOS Dolfijn in Harderwijk.Beeld ANP

De bruinvis is terug van weggeweest. In het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen er 85.000 rond, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Imares Wageningen UR. Dat is veel meer dan gedacht, meldt dagblad Trouw.

De Noordzeepopulatie lijkt niet toegenomen, de bruinvis is naar Nederlandse wateren gegaan om voedsel te vinden. De stijging is ook te zien in het aantal bruinvissen dat op de Nederlandse stranden aanspoelt. Dit jaar waren dat er tot nu toe 517, 10 jaar geleden spoelden er, in een heel jaar, 153 bruinvissen aan.

De verhuizing van de bruinvissen van de noordelijke naar de zuidelijke Noordzee stelt bruinvissen wel voor nieuwe problemen. Er is veel vrachtverkeer, er wordt seismisch onderzoek gedaan, er vinden explosies plaats en er worden windmolenparken aangelegd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden