Bruidstaart met bittere nasmaak verdeelt de VS

David Mullins (links) en Charlie Craig voor het Hooggerechtshof. Beeld Photo News
David Mullins (links) en Charlie Craig voor het Hooggerechtshof.Beeld Photo News

Is een bruidstaart een eetbare instemming met het homohuwelijk? Die vraag ligt bij de hoogste rechter in de VS.

Twee werelden botsten in 2012 met elkaar in een banketbakkerij in Denver in de Amerikaanse staat Colorado. Jack Phillips, bakker, specialiteit: bruidstaarten. Charlie Craig en David Mullins: homostel met trouwplannen. Het gesprek duurde nog geen minuut. Phillips wilde als christen niet een speciale taart maken om een huwelijk op te luisteren tussen twee mannen. De mannen in kwestie, en Craigs moeder, verlieten ontdaan de zaak.

Die werelden ontmoetten elkaar gisteren opnieuw in Washington, voor de negen leden van het Hooggerechtshof. Want het paar diende een klacht in. Bakker Phillips vocht tot in hoogste instantie voor zijn recht.

Rechten

Welk recht precies, dat is een van de interessante kanten aan de zaak, die in de VS veel aandacht trekt en het Hooggerechshof meer dan honderd ‘vriend van het hof’-petities opleverde, waarin belangengroepen en deskundigen hun mening geven. Allerlei rechten lopen erin door elkaar: godsdienstvrijheid, want Phillips weigerde vanwege zijn geloof; verbod op discriminatie, want Craig en Mullins hadden wel een taart mogen bestellen als een van hen vrouw was geweest.

Maar het lijkt erop dat het hof de kwestie zal beslissen aan de hand van een ander recht: vrijheid van meningsuiting. Betuigt een banketbakker zijn instemming met het homohuwelijk als hij voor de bijbehorende ceremonie een mooie taart maakt, en zo ja, mag hij daartoe gedwongen worden?

Op de zitting gisteren leek de sympathie voor beide partijen redelijk gelijk verdeeld, waardoor het spannend zal blijven hoe de uitspraak, over enkele maanden, zal uitvallen. De conservatieve vleugel van het hof stemde in 2015 nog tegen het arrest dat het homohuwelijk landelijk afdwong (Craig en Mullins trouwden in Massachusetts, waar het in 2012 al wel kon).

De rechters voelden voor het standpunt van bakker Phillips dat zijn taarten kunstwerken zijn en dus persoonlijke uitingen, beschermd door de grondwet. Een advocaat van de regering-Trump, die ook zijn mening over de zaak mocht geven, sloot zich daarbij aan en vroeg of een zwarte beeldhouwer dan ook gedwongen zou kunnen worden een kruis te maken voor aanhangers van de racistische Ku-Klux-Klan.

Belediging

De progressieve vleugel leek het homostel te steunen. Rechter Elaine Kagan vroeg of een kapper anders ook aanspraak zou kunnen maken op het etiket ‘kunstenaar’, om zijn diensten te kunnen weigeren. Vermoedelijk zal de doorslaggevende stem die van Anthony Kennedy zijn, de rechter die in 2015 ook al de balans liet doorslaan ten gunste van het homohuwelijk. Hij vroeg gisteren of, als Phillips gelijk krijgt, bakkers voortaan een bord in de etalage mogen hangen met de mededeling dat voor homoparen geen taarten worden ontworpen, en of dat dan geen belediging zou zijn van alle homoseksuelen.

Maar Kennedy schreef destijds in het arrest dat het homohuwelijk toestond, dat daarmee de tegenstanders niet hun recht op vrije meningsuiting kwijt waren en dat die ‘mogen doorgaan met in grote oprechtheid te betogen dat op Goddelijk voorschrift het homohuwelijk niet kan worden goedgekeurd.’ Bakker Phillips moet nu maar hopen dat onder ‘betogen’ ook het niet maken van een kunstige bruidstaart valt.

Lees ook: Christelijke bakker mocht homo's geen bruidstaart weigeren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden