Bruidsschat wordt onbetaalbaar door geldgebrek en duur goud

Riad Halaq zit achter zijn pc te patiencen. Zijn sieradenwinkel is leeg. Alleen zijn zoon en hoofddoek hangen achter in de winkel wat rond en drinken koffie.

En dat terwijl zijn etalage zo aanlokkelijk is met de zware gouden kettingen, de ringen met diamanten en de vele oorbellen en armbanden.

„De verkoop is nog nooit zo slecht geweest als nu”, zegt Riad somber. „Zelfs tijdens de eerste intifada had ik meer klanten dan nu. De muur rond Jeruzalem is er de grootste oorzaak van, het is voor verreweg de meeste Palestijnen makkelijker om naar Jordanië te gaan om goud te kopen.”

„Daar komt nog bij dat niemand meer geld te besteden heeft (de Palestijnse Autoriteit krijgt geen donaties meer van het westen na de verkiezingsoverwinning van Hamas) en de economie volledig is ingestort door de muur. En dan hebben we ook nog eens te maken met een goudprijs die de hoogste is sinds 45 jaar. De oorlog in Irak heeft de dollar laten kelderen en de goudprijs omhooggejaagd.” Riad heeft twee andere winkels al moeten sluiten.

Verreweg het meeste goud dat verkocht wordt in de Palestijns gebieden is bestemd voor de bruidsschatten. De bruidegom moet zijn aanstaande bruid een onderhandelbaar bedrag in goud schenken bij het huwelijk, waarover zij en uitsluitend zij het beschikkingsrecht heeft.

Het kapitaal is een vorm van reserve en alimentatie – mocht het paar uit elkaar gaan, dan heeft de vrouw een bedrag om van te leven. Het minimum ligt op 350 gram, 21 karaat goud.

Maar voor vrouwen die gestudeerd hebben, of heel mooi zijn en niet van het platteland komen, kan de prijs van de bruidsschat aanzienlijk hoger komen te liggen. Gevallen van vijf kilo zijn bekend.

„Vroeger betaalden de mannen rond de 3500 dollar voor een gemiddelde bruidsschat. Nu moeten ze vanwege de hoge goudprijs 8500 betalen en dat is voor de meesten niet op te brengen.

Daarom vragen de bruiden en hun families nu minder gewicht in goud. En je ziet dat andere familieleden bij gaan springen.”

In Ramallah is de situatie iets beter, omdat het veel toegankelijker is voor de klanten uit de dorpjes rondom. Er zijn zo’n 75 goudwinkels, die uitpuilen van allerlei prachtige opengewerkte armbanden en kettingen met hangers waarin de letters Allah zijn gekalligrafeerd, of met de Koran eraan.

Hier hebben de juwelenverkopers te maken met een ander fenomeen: vrouwen die hun goud verkopen omdat hun mannen geen werk meer hebben.

Ambtenaren hebben negen maanden geen salaris meer gehad, veel mannen zijn werkloos geworden doordat de muur hun verhindert naar Israël te gaan of omdat ze hun land aan de andere kant van de muur niet meer kunnen bewerken. De vrouwen profiteren van de hoge goudprijs en brengen zo brood op de plank.

De handelaren in Ramallah proberen desondanks hun inkoopprijzen zo laag mogelijk te houden en velen van hen draaien nauwelijks winsten, stelt Mohammed Habes, een woordvoerder van het ministerie van economie. Het ministerie is bezig de goudmarkt onder controle te krijgen en heeft een stempel ontworpen met een Palestijns embleem, dat al het goud moet gaan markeren.

In deze economische depressie circuleren op de markt veel valse sieraden met een lager percentage goud dan vermeld.

„Mensen doen alles om aan geld te komen”, verzucht Riads zoon Ahmad. „Omdat de vaders werkloos zijn, worden de zoons van school gehaald om een baantje te zoeken. En hun trouwplannen stellen ze maar uit. Ik sta zelf voor een dilemma, ik heb een dochter om wier hand is gevraagd, maar ik weet niet of ik haar bruidsschat moet verlagen of niet. Als ik dat niet doe, kan ze misschien niet trouwen. Maar ze is me zoveel waard en moet garantie hebben voor de toekomst.”

Ten slotte komen er toch nog klanten in Riads winkel: een moeder met haar dochter. Ze zoeken alleen maar een verlovingsring, die de bruidegom later moet betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden