Brugpensioen weer gesprek van de dag

Massa-ontslag bij Ford in Genk zorgt voor spanningen binnen Belgische regering

Komen de ontslagen werknemers bij Ford in aanmerking voor vervroegd pensioen vanaf vijftig jaar? De regering-Di Rupo had bij aantreden eind 2011 beloofd korte metten te maken met de vele riante regelingen die maken dat er nauwelijks Belgen zijn die tot hun 65ste doorwerken. Toen twee jaar geleden de Opelfabriek in Antwerpen sloot, was er voor deze mensen wel een 'brugpensioen' vanaf 52 jaar.

Minister van pensioenen Alexander De Croo noemt het 'onverantwoord' om mensen vijftien jaar door te betalen tot ze op hun 65ste echt met pensioen gaan. Hij vindt dat de regering moet investeren in nieuwe banen en loopbaanbegeleiding. "Het kan toch niet dat competente arbeiders geen toekomst hebben." Maar minister van werk Monica De Coninck sluit een brugpensioen vanaf vijftig jaar vooralsnog niet uit. De vakbonden hebben al aangegeven niet met minder genoegen te nemen. Ze hebben voor elf november een grote staking aangekondigd. Er zijn ongeveer 1800 vijftigplussers onder de 4300 ontslagen werknemers bij Ford.

Het brugpensioen is geen recht, maar een speciale maatregel waarmee de regering moet instemmen. Bij reorganisaties waarbij twintig procent van het personeel zijn baan verliest, kan dit vanaf 52 jaar, als dertig procent zijn baan verliest vanaf 50 jaar. Het commentaar van De Standaard is niet mals. 'Er heerst een economische oorlog en we beseffen het niet. (...) Mensen doen ophouden met 52 of 50 was altijd al waanzin, nu is het zelfmoord.'

Ook is er discussie ontstaan over de hoogte van de ontslagpremie die Ford aanbiedt. De gemiddeld ongeveer 77.000 euro per werknemer vinden vakbonden en werknemers te laag. De werknemers van Opel Antwerpen kregen gemiddeld 153.000 euro, bij de reorganisatie van de Volkswagenfabriek in Vorst in 2006 was er 144.000 euro per werknemer. Oud-hoogleraar arbeidsrecht Roger Blanpain omschreef de hoge ontslagpremies deze zomer in het Nieuwsblad als 'de graaicultuur van de gewone man'.

Intussen regende het deze week van de berichten over ontslagen in België. Autofabriek Volvo in Gent verlengt 300 tijdelijke contracten niet. De failliete winkelketen Photo Hall moet honderden mensen ontslaan in Wallonië en Vlaanderen. De voorzitter van de Vlaamse industrieraad zei in De Standaard dat Vlaanderen riskeert het Wallonië van de 21ste eeuw te worden als er niet snel een industriële vernieuwing komt. "Ik hoop dat iedereen zich goed realiseert dat Vlaanderen niet nog zo'n klap kan incasseren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden