Brugklas rookt niet

Vijftienhonderd brugklassers beloven vandaag plechtig niet te gaan roken. Daarvoor zetten ze hun handtekening onder een contract. Het Willem de Zwijger College in Bussum geeft het startsein voor 'Operatie Tegengif', een initiatief van het Trimbos Instituut en de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro). De actie duurt tot en met 31 mei.

ONDER REDACTIE VAN HENRIETTE LAKMAKER

Klassen die een halfjaar niet roken dingen mee naar een hoofdprijs van tweeduizend gulden of een van de vijf prijzen van duizend gulden. De hoofdprijswinnaar maakt ook kans op een reisje naar Barcelona.

Aan het project doen nog dertien Europese landen mee.

De meeste jongeren die roken, beginnen hiermee als ze tussen de 12 en 16 zijn. Doel van de actie is te voorkomen dat kinderen beginnen.

Brugklassers zijn nog bereid om met elkaar aan zo'n project mee te doen, zegt Puck Fillekes van Stivoro. ,,Tweedeklassers vinden het vaak kinderachtig, en zeggen dat ze hun eigen keuze wel kunnen maken. Misschien beginnen deze brugklassers volgend jaar toch. Maar elke maand dat ze later gaan roken scheelt al voor hun gezondheid.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden