’Bruggenbouwer’ blijft voor honkbal behouden

Robert Eenhoorn mag dan vertrekken als bondscoach, hij is voor het Nederlandse honkbal niet verloren. De Rotterdammer wordt technisch directeur van de bond, met een vierjarig contract.

Fred Troost

Robert Eenhoorn blijft behouden voor het Nederlandse honkbal. Per 1 januari 2009 treedt hij als technisch directeur in dienst van de honkbalbond KNBSB. Het betreft een contract voor vier jaar.

De bondscoach zou na de Olympische Spelen, waarvoor Nederland zich heeft geplaatst, zijn functie neerleggen. Hij had al het gebaar gemaakt iets langer te willen blijven, als Nederland een invitatie zou ontvangen voor de World Baseball Classic. Gezien de status die het Nederlandse honkbal heeft verworven, zit zo’n uitnodiging er wel in.

Eenhoorn is de afgelopen acht jaar bepalend geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse honkbal en vooral voor de successen. „Nederland heeft onder zijn leiding spraakmakende resultaten geboekt”, sprak bondsvoorzitter Ruud van Zetten gisteren. „We behoren inmiddels tot de beste vier landen van de wereld.”

De vertrekkende bondscoach was als speler een van de meest succesvolle honkballers van Nederland. Hij maakte furore in de Amerikaanse major league als korte stop bij de New York Yankees, en hij speelde bij de Anaheim Angels en de New York Mets. Voor Nederland speelde hij 69 interlands, de laatste op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Meteen daarna werd hij bondscoach.

In die functie behaalde hij met het team grote successen, zoals de verovering van het Europees kampioenschap, meteen al in zijn eerste jaar. Hij leidde de ploeg tweemaal naar de Olympische Spelen (Athene en Peking), maar het grootste succes was toch wel de vierde plaats van het team bij het WK van 2005 in eigen land. Nog nooit eerder had Nederland de halve WK-finale gehaald.

Dat Eenhoorn heeft toegehapt toen de bond hem een aanbod deed, is dan ook een opluchting voor de KNBSB. De schrik sloeg de bestuursleden om het hart toen Eenhoorn een paar maanden geleden aankondigde na de Spelen het ambt van bondscoach neer te leggen. Al zal men ook bij de bond beseft hebben dat een bondscoach niet het eeuwige leven heeft. Twee olympische cycli is al een relatief lange tijd.

Dus viel de jubeltoon waarop Van Zetten het nieuws bekend maakte, wel te begrijpen. „We hebben een grote ambitie en beseffen dat we forse stappen moeten zetten. Daarom is het fantastisch dat hij blijft”, aldus de voorzitter, die de kwaliteiten van Eenhoorn nog eens onder de aandacht bracht. „Hij is een gedreven manager, een persoonlijkheid. Hij is een bruggenbouwer met een enorme ambitie die veel aandacht heeft voor talentontwikkeling. En hij is een superinzetbare gesprekspartner in internationaal overleg.”

Vooral dat laatste zal de beslissers op de honkbalburelen hebben aangesproken. Eenhoorn heeft veel ontzag afgedwongen, ook – of: met name – internationaal. Nederland is, mede dankzij Eenhoorn, als honkballand sportief toonaangevend in Europa geworden – en daarmee ook mondiaal interessant. Om die positie te stabiliseren is iemand die de internationale honkbalwereld uitstekend kent en goede contacten in het buitenland heeft, een pre.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden