Bruggen bouwen op het Eurovisiesongfestival

De Israëlische zanger Nadav Guedj tijdens repetities voor de halve finale.Beeld epa

Terwijl Trijntje Oosterhuis haar stembanden vast warm zingt, journalisten over elkaar heen duikelen voor de beste songfestivalquotes en Conchita Wurst vanaf de zijlijn bekijkt wie haar - of was het zijn? Nee, toch haar - opvolger wordt, pent muziekredacteur Joris Belgers het allemaal neer. Vanaf vandaag doet hij vanuit Wenen dagelijks verslag van het Eurovisiesongfestival.

De podiumpresentatrice giechelt. "You look so beautiful", stamelt ze tegen de Israëlische zanger Nadav Guedj, voor iemand in het publiek de laatste vraag te gunnen. De aanwezige pers applaudiseert overigens steevast voor elk antwoord dat hij geeft. Dan krijgt een Libanees de microfoon. Zijn beste vriend doet voor Israël verslag van het Eurovisie Songfestival, vertelt hij. Of de zestienjarige Guedj ooit heeft gedroomd over het bouwen van bruggen door zijn deelname aan het Songfestival.

De jongen stelt zich voor als Ahmed en heeft een Libanese vlag bij zich. Iemand van het Israëlische team de witte vlag met de blauwe davidster. De jongen wordt het podium opgetrokken, de zanger valt hem in de armen. De twee vlaggen worden over de omhelzing gedrapeerd, de aanwezige pers slikt een collectieve brok weg.

Motto
Bruggen bouwen. Dat is dit jaar het motto van het Eurovisie Songfestival; bedacht door de organiserende omroep ORF. Dinsdag wordt de eerste halve finale uitgezonden, volgende week zaterdag volgt pas de finale, maar anderhalve week ervoor zijn alle veertig artiesten zich aan het warm draaien in de Oostenrijkse hoofdstad. Het festijn heeft in Nederland een cultstatus, maar leeft in heel Europa, van Oslo tot Bakoe. En daar komen heel veel journalisten op af.

Gedurende die twee weken verandert Wenen in een journalistencircus. Er zijn meer persmensen (circa 1700, meldt de organisatie) dan delegatieleden (1300). En die journalisten zijn deze twee weken van repetities, persconferenties, voorrondes en de finale nou eens een keertje niet bezig met het leggen van zout op elke slak. De repetities in de grote Wiener Stadthalle, waar het perscentrum aan vastzit, worden op in de perszaal groot scherm uitgezonden. En na bijna elke repetitie klinkt daar applaus. Behalve na die van IJsland, Zwitserland, of San Marino - maar die zijn ook niet zo goed.

Zo slaakte die perszaal vrijdagmiddag een zucht van verlichting toen Trijntje Oosterhuis opkwam, voor haar tweede repetitie. Ze droeg namelijk een andere jurk. Niet die gewraakte, diep uitgesneden jurk, waarmee ze vorige week voor #ophef had gezorgd en waarmee de organiserende omroep AVROTROS slim het Eurovisie-vuurtje in den lande wist aan te wakkeren. Bij die tweede repeties keek iedereen op en klapte om deze nette, verstandige jurkkeuze. En niet alleen de Nederlandse pers.

Kritische noten
Het is een rare plek om te werken, als journalist. Ervaren collega's hadden al gewaarschuwd, toch blijft het verbazen. Kritische noten? Nergens. Ondergetekende heeft er zijn eerste dag in Wenen flink naar gezocht - maar kon er geen vinden. Natuurlijk zijn niet alle liedjes even goed, enkelen zelfs van abominabel niveau (Zwitserland). Maar daar gaat het helemaal niet om, we zijn hier met zijn allen bruggen aan het bouwen.

Goed, een kritische noot werd uiteindelijk toch gevonden. Bij het U-bahnstation Burggasse - de halte voor de Wiener Stadthalle - stond zaterdagmiddag een eenzame demonstrant. Hij had een lantaarnpaal nodig om zijn vlag leesbaar omhoog te kunnen houden. Geen Eurovisievlag. Nee, die van de EU-Austrittspartei. Oostenrijk moet uit de EU!

Nergens goed voor, dat bruggen bouwen, was zijn boodschap. De man keek stuurs voor zich uit. De Eurovisie-journalisten die uit de metro waren gestapt liepen hem straal voorbij. Richting Stadthalle, richting Eurovisie-circus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden