Brug over IJmeer in ruil voor tunnel langs Naardermeer

door Wybo Algra

Een spectaculaire, acht kilometer lange brug over een dode poel in plaats van een fel omstreden tunnel langs een waardevol natuurgebied: dat is de ruil.

Het verzet tegen de snelweg met tunnel langs het Naardermeer kent vele gezichten: de natuurbeweging, omwonenden, bekende Nederlanders, burgemeesters van omliggende gemeenten. Hun volhoudende anti-lobby draaide eind juni op volle toeren, in afwachting van een spoedig besluit.

Toen viel het kabinet, een volgend kabinet mag de knoop doorhakken. Kort voor de zomer leek dat nog spannend te kunnen worden. Sindsdien haakte de PvdA af en diende de VVD begin deze week de waarschijnlijke doodsteek toe. Een succes voor de actievoerders – ware het niet dat de natuurclubs door de liberalen wel in een moeite door worden opgezadeld met een gigantische brug dwars door het IJmeer.

Die brug komt niet uit de lucht vallen. Almere maakte daarvoor alweer enige jaren terug plannen, in combinatie met een waterfront met boulevard en huizen aan het water. Amsterdam sloot zich aan bij de lobby. Er werd in Amsterdam een atelier ingericht met een grote maquette waarop de brug in haar volle glorie te zien was. Iedereen die maar enigszins de besluitvorming kon beïnvloeden, werd uitgenodigd. Zo werkten hoofdstad en polderstad in de politieke luwte aan het draagvlak dat bij de weg langs het Naardermeer zo ver te zoeken is.

De brug maakte deel uit van een visie op de toekomst van het IJmeer, die Amsterdam, Almere, de provincies rond het IJmeer, de ANWB, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kort voor kerst presenteerden. Binnen de milieubeweging ontstond commotie: onder meer Natuur en Milieu en Milieudefensie vonden de plannen te vergaand.

Maar: er is een verschil tussen het Naardermeer en het IJmeer. Het Naardermeer wordt algemeen beschouwd als een waardevol natuurgebied – onenigheid is er vooral over hoe schadelijk de nieuwe weg is. Het IJmeer daarentegen is vergeven van het slib en zo dood als een pier. Natuurmonumenten gaat mee in de plannen voor de brug, op voorwaarde dat er ook flink in de natuur wordt geïnvesteerd.

Dat zal de inzet worden: Almere krijgt een meeslepende entree over het IJmeer en aanlokkelijke waterwoningen, weg- en spoorverbruikers betere verbindingen. En in een glashelder IJmeer zal ook de driehoeksmossel zich weer beter thuisvoelen.

Mogelijk tracé IJmeerbrug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden