Brug over de Grote Belt brengt stroom van toeristen naar Funen

De komst van een vaste oeververbinding tussen de Deense eilanden Funen en Seeland heeft in minstens één van de betrokken plaatsen een stortvloed aan gemengde gevoelens teweeggebracht. Zegt toerisme- manager Benny Kjeldberg, inwoner van het op de oostelijke punt van Funen gelegen Nyborg: “De 18 kilometer lange Grote Belt-brug is pas sinds juni open, maar we merken er nu al grote gevolgen van.”

“Nyborg kan nu door dagjesgasten uit Kopenhagen bezocht worden. We kregen deze zomer ook veel meer bussen dan normaal, de stad blijkt zeer in trek te zijn bij mensen uit Zuid-Zweden. De Zweden die dezelfde dag weer thuis willen zijn, konden door de bootverbinding nooit op Funen komen. Met de boot kostte de oversteek twee keer ruim een uur en dat weerhield velen ervan vanuit Seeland naar hier te komen. Omgekeerd zijn de inwoners van Nyborg in een uur in Kopenhagen. Wie 's avonds naar een voorstelling in Kopenhagen wil, kan dezelfde dag nog terug zijn.”

Kjeldberg: “Door de brug staat Funen in heel Europa op de kaart. Dat was vroeger anders. Toen was het eiland één van de vele in Denemarken, werden we nauwelijks onderscheiden. De brug is voor Funen een echte landmark geworden, zoals de kleine zeemeermin voor Kopenhagen.”

Maar zo positief is niet iedereen in Nyborg. De scheepvaart in deze stad met zijn 18.000 inwoners bood veel werkgelegenheid die nu is weggevallen. Dagelijks voeren tien veerboten op en neer naar Seeland. Bovendien waren er schepen die de treinen tussen Kopenhagen en Esbjerg meenamen. Dat varen bood behalve werkverschaffing ook een romantische ervaring. Heimwee naar de tijd van de veerschepen wordt aangewakkerd in een museum. Dat is gevestigd in de enige in Nyborg overgebleven ferry. Die is voor dit doel in de haven van Nyborg afgemeerd.

NYBORG

Dat op Funen de historie in ere wordt gehouden, is vrijwel elke stad op het eiland aan te zien. Nyborg bezit een aardige binnenstad met veel historische panden die met hun vakwerk-architectuur overeind zijn gehouden.

Natuurlijk is het Nyborg Slot een trekker van formaat. Kjeldberg: “De brug is voor Nyborg de voornaamste attractie, maar het kasteel komt als goede tweede.” Het Nyborg Slot is vanwege zijn rijke historie de moeite van een bezoek waard. Tot 1413 was Nyborg de stad waar de nationale assemblee, het parlement bijeenkwam en precies in die tijd werd hier een kasteel gebouwd. Zo ontstond een romantisch decor voor heel wat historische feiten die zijn bijgeschreven in de Deense annalen. In die Middeleeuwen moet de burcht met zijn hoge, donkere muren al van ver grote indruk hebben gemaakt. In latere tijden was dat respect echter niet groot genoeg om het slot te behouden. In het begin van de 18de eeuw werd driekwart gesloopt.

Wat er nu nog is te zien, blijkt maar één enkele vleugel te zijn. Het is de westzijde van wat ooit een vierzijdig fort was, dat gedomineerd werd door een reusachtige donjon. Van die donjon, die ver uitstak boven de tien meter hoge muren, resteert op het terrein nog slechts de aanzet. Vanwege de wankele situatie waarin het verkeert, kan die toren niet meer worden gereconstrueerd. De overgebleven vleugel is de plek waar zich de meeste gebeurtenissen hebben afgespeeld. Dat geldt vooral voor de zogeheten Danehofsalen, waar het Deense parlement de eerste constitutie aannam.

Er is geen poging gedaan om de oude tijden te reconstrueren. Het Nyborg Slot is niet veel meer dan een leeg gebouw, spaarzaam gemeubeld en slechts hier en daar met schilderijen en prenten gedecoreerd. Alleen in de Ridderzaal, die nu als ontvangsthal fungeert, hangen de muren vol historische scènes. In de jaren twintig werd het schildersechtpaar Agnes en Harald Slott Míller (hoe toepasselijk!) gevraagd om de Deense geschiedenis met schilderijen te becommentariëren. Ze kozen heldendaden van koningen als Knud en Valdemar die ze in een sombere, negentiende-eeuwse stijl levensecht uitbeeldden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden