Browsen op je televisie

Wordt het ooit nog wat met internetten op tv? Het is weliswaar geen zaak van landsbelang, maar het is wel op z’n minst verbazingwekkend dat échte integratie van internetten en tv zo lang op zich laat wachten.

Tv kijken via internet wordt tegenwoordig normaler en normaler, maar waarom is dat omgekeerd niet het geval? De argumenten die jarenlang tegen internetten op tv werden aangevoerd, zoals te trage internetverbindingen en te lage resolutie van tv-schermen, gelden niet meer. Nederland is massaal aan het breedbandinternet en de plasma- en lcd-schermen rukken steeds verder op.

Waarom is het zo moeilijk om een apparaatje te ontwikkelen dat ik op of onder mijn tv zet, en waar een harddisk (voor video-opnamen), een digitale tv-tuner, een webbrowser en een draadloze zender inzitten om verbinding met een netwerk te maken? Ik kan er werkelijk geen verklaring voor bedenken.

Tot nu toe zijn er enkele dappere pogingen toe ondernomen, met namen als Dreambox, Lamabox of iets gelijkluidends, maar die zijn om uiteenlopende redenen niet echt succesvol. üf het werkt niet altijd, óf ze kunnen maar één ding echt goed, óf de installatie is een nachtmerrie.

De meeste apparaten zetten in op tv-programma’s van internet halen en op een tv-scherm doorgeven. En soms kun je er wel het internet mee op, maar slechts beperkt, bijvoorbeeld naar nieuws- of entertainmentsites waarmee de fabrikant van het apparaat een deal heeft gesloten.

Er bestaat ook een hele hoop software om je pc met je tv te integreren, zoals Windows Media Center. Maar ja, de software moet je eerst installeren op je pc, vervolgens moet je je pc aansluiten op de televisie, en dan een draadloos toetsenbord kopen waarmee je de pc elders in de kamer kunt bedienen. En als je pc op zolder staat, heb je al helemaal een probleem.

Internet is allang niet meer het exclusieve domein van nerds. Zelfs de grootste digibeet is om. Daarom zouden apparaten voor internettoegang op tv net zo moeten werken als andere consumentenelektronica: je sluit ’m aan op je tv, je stopt de stekker in het stopcontact en vervolgens stel je het apparaat via een gebruiksvriendelijk menu in. Zonder dat er een ingewikkelde verbinding met je pc of een woud aan kabels bij komt kijken.

Gek genoeg lijkt de echte massale doorbraak niet van Microsoft en Apple te komen, maar van Nintendo. Dat heeft een revolutionaire nieuwe gamecomputer gemaakt, met een wat vreemde naam: Wii. Die komt 8 december van dit jaar uit, kost 250 euro en bevat een webbrowser van het Noorse bedrijf Opera, speciaal voor internetten op televisie. Feitelijk is dat de eerste keer dat er volwaardige internettoegang zit op een massaproduct dat gebruikmaakt van tv.

Naast de kanalen die Nintendo zelf aanbiedt, kun je met de Opera-browser, die in de kern best veel op het bekende Internet Explorer lijkt, ook het echte web op. Door de joystick met bewegingssensoren op de tv te richten, kun je op het tv-scherm ook tekst invoeren, zoals een webadres. Vervelend is wel dat de Wii geen harde schijf heeft, dus als videorecorder is hij dan weer niet geschikt.

Maar goed: het is een begin. Als de webbrowser op de nieuwe Nintendo een unique selling point blijkt, dan kunnen de concurrenten niet achterblijven. Want hoe je het ook wendt of keert: de tv is nog steeds het middelpunt in de meeste huiskamers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden