Brown neemt leiderschap Labour over van Blair

(Novum/AP) - Gordon Brown heeft zondag het leiderschap van de Britse Labour-partij overgenomen van premier Tony Blair. In zijn eerste speech als partijleider beloofde hij met verregaande hervormingen de armoede aan te zullen pakken en de gezondheidszorg te verbeteren.

Ook zei hij dat het wereldwijde terrorisme niet met militaire macht alleen kan worden bestreden. "De komende jaren zal ook een strijd van ideeën en idealen moeten worden gestreden en gewonnen, voor de harten en geesten hier en in de rest van de wereld", zei hij op de Labour-conferentie in Manchester. Vooral de totstandkoming van een tweestaten-oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict is daarbij onontbeerlijk, zei hij.

Brown gaf verder toe dat er fouten zijn gemaakt bij de kwestie Irak, en zei daaruit lering te hebben getrokken voor de toekomst. Irak is een splijtzwam geweest voor Labour en voor Groot-Brittannië, aldus Brown.

De 56-jarige Brown, nu nog minister van financiën, volgt woensdag Blair op als premier. Blair sprak zondag lovende woorden bij het formeel overdragen van het partijleiderschap, en zei dat Brown zijn beste beentje zou voorzetten in dienst van het land.

Huidig onderminister van justitie Harriet Harman werd gekozen tot nieuwe vice-voorzitter van Labour. Zij volgt in die functie John Prescott op. Of Harman Prescott ook zal opvolgen in de functie van vice-premier lijkt onwaarschijnlijk. Brown heeft er tot dusverre geen blijk van gegeven behoefte aan een vice-premier te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden