Brown maakt Murdoch uit voor leugenaar

Ex-premier ontkent dat hij mediamagnaat telefonisch 'de oorlog verklaarde'

Als het de mediamagnaat niet is die meineed heeft gepleegd, dan moet het de ex-premier wel zijn.

Voormalig Labour-leider Gordon Brown (premier tot 2010) getuigde gisteren onder ede over zijn verhouding tot kranten-eigenaar Rupert Murdoch. Die had eerder aan een onderzoekscommissie verteld dat Brown hem in 2009 telefonisch 'de oorlog verklaarde', omdat de Murdoch-kranten bij de verkiezingen de Conservatieven zouden gaan steunen. Brown ontkende niet alleen dat hij dat had gezegd, volgens hem heeft het telefoongesprek niet eens plaatsgevonden. "Ik ben geschokt en verrast dat dit zonder enig bewijs wordt gesuggereerd."

Brown had overigens ook niet-politieke redenen om het Murdoch-concern te haten, vertelde hij. In 2006 bracht de grootste krant van het land, Murdochs The Sun, groot het nieuws dat Browns zoontje Fraser aan taaislijmziekte leed.

Volgens Brown en het ziekenfonds NHS heeft waarschijnlijk een medewerker van het ziekenhuis zijn mond voorbijgepraat. Toenmalig hoofdredacteur Rebekah Brooks heeft de commissie verteld, ook onder ede, dat de bron van dat verhaal de vader van een ander patiëntje was en dat vader en moeder Brown uiteindelijk toestemming gaven voor publicatie. Ook dat laatste ontkende Brown stellig. Gevraagd waarom zijn vrouw dan later nog vriendelijke briefjes had geschreven aan Brooks zei hij, wat ongemakkelijk lachend, dat "Sarah een van de meest vergevingsgezinde mensen is die ik ken".

Volgens Brown heeft hij altijd scherpe lijnen getrokken in zijn omgang met de media. "Je kunt een etentje geven, maar dan mag daarbij BSkyB natuurlijk niet op het menu staan", zei hij. Dat sloeg op de hoofdprijs waar Rupert Murdoch naar op jacht was: de volledige zeggenschap over dat satelliet-tv-bedrijf, waarvan hij een deel al bezit.

Voor het overnemen van BSkyB moest Murdoch toestemming hebben van de regering. Dat leek in 2010 spaak te lopen toen degene die daarover moest beslissen, minister van economische zaken Vince Cable, van de Liberaal-Democraten, werd betrapt op de uitspraak dat ook hij 'de oorlog verklaard had' aan Murdoch. Inderhaast werd een andere minister, Jeremy Hunt, van de Conservatieven, voor de kwestie verantwoordelijk gemaakt. Het schandaal bleef echter voortwoekeren nadat bleek dat een medewerker van Hunt wel erg vriendelijke sms'jes uitwisselde met een lobbyist van Murdoch.

Over die recente onthullingen werd gisteren de Conservatieve minister van financiën George Osborne aan de tand gevoeld. Die noemde de suggestie dat de Conservatieven samenspanden om Murdoch bij het overnemen van BSKyB zijn zin te geven, onzinnig, laat staan dat het allemaal zou zijn geregeld tijdens een diner in december 2010. "Er waren ook kranten die de Conservatieven gunstig gezind waren, die tegen die deal waren. Dus politiek zaten we altijd moeilijk. Dat is ook wel gebleken."

Schotland en kerk verbinden tegenstanders
Een gereformeerde Schot begrijpt het belang van een vrije pers, benadrukte Gordon Brown gisteren een paar keer. Hij is lid van de presbyteriaanse Church of Scotland, en die heeft volgens hem een traditie van onbevreesd de waarheid zeggen tegen de wereldlijke overheid.

Brown zag daarin zelfs een verwantschap met Rupert Murdoch. Die is Amerikaan, geboren Australiër, maar van Schotse komaf: een voorvader was zelfs een presbyteriaanse dominee, die zo ongeveer na aankomst in Australië wegens opruiende uitspraken werd opgepakt, aldus Brown.

Daarmee houden de overeenkomsten wel op, zei de ex-premier. De Murdoch-kranten steunden zijn voorganger en partijgenoot Tony Blair, maar het idee dat Labour het beleid zou aanpassen om bij Murdoch in het gevlei te komen, vond hij absurd. "Hij zou ons uit de EU willen hebben, in oorlog met Engeland en Frankrijk, en de 51ste staat van de VS laten worden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden