Brown denkt niet aan aftreden

De Britse premier Gordon Brown. (AFP) Beeld
De Britse premier Gordon Brown. (AFP)

In zijn poging politiek te overleven, heeft de sociaaldemocratische Britse premier Gordon Brown besloten zijn kabinet te herschikken. Vrijdag nog hadden twee ministers zijn regeringsploeg verlaten. De afgelopen dagen waren al drie bewindslieden opgestapt.

De wijziging van de Labourregering komt na een openlijke oproep van een vertrekkend minister aan de premier om plaats te maken voor een nieuwe leider. Met die publiekelijke kritiek werd de autoriteit van de 58-jarige Brown nog verder aangetast. Op een persconferentie vrijdag sloot Brown een aftreden uit. „Als ik niet de juiste leider was, zou ik niet doorgaan”, aldus de premier.

De socialistische leider ligt al weken onder vuur omdat hij niet zou ingrijpen na onthullingen dat talrijke parlementariërs, onder wie ook ministers, zich verrijkten door buitensporige declaraties. Hij ziet zich nu geconfronteerd met de grootste crisis van zijn premierschap, meldden Britse media.

In het nieuwe kabinet wordt Alan Johnson minister van Binnenlandse Zaken. Volgens waarnemers geldt hij als een van de mogelijke opvolgers van Brown.

Johnson, een voormalige postbode, sprak vrijdag zijn steun uit voor de premier. Hij stelde niet de ambitie te hebben leider te worden van de Labourpartij. Hij neemt de ministersfunctie over van Jacqui Smith, die in opspraak was geraakt omdat ze de kosten van twee pornofilms had gedeclareerd die haar echtgenoot had gehuurd.

Vertrekkend minister James Purnell van Werkgelegenheid en Pensioenen had Brown donderdagavond in een brief opgeroepen zijn functie neer te leggen. „Ik ben er nu van overtuigd dat een voortzetting van uw leiderschap een overwinning van de Conservatieven meer en niet minder waarschijnlijk maakt”, zo haalde Purnell hard uit naar Brown. „Daarom roep ik u op om opzij te gaan om onze partij een kans te geven om te vechten voor een overwinning.”

Purnell wordt beschouwd als rijzende ster binnen Labour. Hij is de eerste die het kabinet-Brown verliet zonder zelf beschadigd te zijn door het declaratieschandaal, hetgeen hem extra geloofwaardigheid geeft.

Ook binnen de Labourfractie in het parlement zou de onvrede over Brown groeien. Naar verluidt zijn 75 van de 350 Labourparlementariërs, ruim een vijfde, bereid een brief te ondertekenen waarin Brown wordt opgeroepen het premierschap en het leiderschap van Labour op te geven. Volgens de regels van de Labourpartij is een vijfde van de fractieleden vereist om een zittende premier te kunnen wegsturen.

In de opiniepeilingen staat Labour, aan de macht sinds 1997, er zeer slecht voor. Volgens de eerste prognoses van de Britse omroep BBC na de Europese en lokale verkiezingen donderdag zouden de sociaaldemocraten nog maar de derde partij zijn, achter de Conservatieven en de Liberaal Democraten.

Omgerekend naar landelijke verkiezingen, kreeg Labour 23 procent van de stemmen, tegen 38 procent voor de Conservatieven en 28 procent voor de Liberaal Democraten. Volgens de nieuwszender Sky News zouden de Conservatieven bij landelijke verkiezingen zelfs een absolute meerderheid van de parlementszetels hebben gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden