Review

Brooklyn wordt Beiroet

Er valt te twisten over de vraag wanneer Amerika precies haar onschuld verloor. De een pleit voor 22 november 1963, de dag waarop Kennedy werd vermoord; de makers van 'The siege' schuiven de datum graag dertig jaar op en kiezen voor 26 februari 1993, de dag waarop er in de garage van het World Trade Center een bom explodeerde.

Tot aan die laatste datum behoorde de term terrorisme in de Verenigde Staten nog tot de abstracte begrippen en hoefde men zich in New York - anders dan in steden aan de andere kant van de oceaan als Londen, Parijs, Athene en Tel Aviv - niet druk te maken over de vraag hoe er tegen terroristische aanslagen opgetreden moest worden.

In de politieke thriller 'The siege' heeft regisseur Edward Zwick de verschillende Amerikaanse reacties eens op een rijtje gezet. Via drie bomaanslagen op respectievelijk een stadsbus, een theater en een gebouw van de FBI neemt Zwick de samenwerking tussen het New York Police Department, de FBI, de CIA èn het leger onder de loep. Problematisch is die samenwerking zeker, want de ideeen van de verschillende afgevaardigden blijken nogal uiteen te lopen. Via een minzame zwarte FBI-agent (gespeeld door Denzel Washington) en zijn Libanese collega (een rol van Tony Shaloub), een stoere vrouwelijke undercoveragente van de CIA (Annette Bening), en een bijna cartooneske Amerikaanse legergeneraal (Bruce Willis) die er niet voor terugdeinst een gevangene te martelen en te vermoorden, krijgen we die botsende ideeën wat al te netjes uitgeserveerd.

Op het moment dat in New York de staat van beleg wordt uitgeroepen, Amerikaanse legertroepen via Brooklyn Bridge de stad binnenmarcheren en Brooklyn uitgeroepen wordt tot het nieuwe Beiroet, gooit Zwick ook alle remmen los. De FBI controleert de CIA, het leger controleert de FBI en voordat we het weten zijn we verwikkeld geraakt in een ouderwets paranoia-verhaal.

Voor wie zich echter afvraagt of Amerika nu wel of niet via spionnen infiltreert in Irak, heeft Zwick nog wel wat verrassingen in petto. De stoere CIA-agente heeft namelijk wel degelijk geprobeerd Sadam Hoessein af te zetten, en wel met behulp van een sjeik die nu door de Amerikaanse regering wordt verhoord in verband met een bomaanslag op Amerikaanse barakken. Erg ingewikkeld allemaal, maar van een regisseur die een poging doet een actiefilm te combineren met een ideeënfilm kun je misschien nauwelijks iets anders verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden