Broodtrommel versus bedrijfskantine

Werknemers gebruiken hun lunch minder vaak in de kantine. (FOTO HH)Beeld Harry Meijer/Hollandse Hoogte

Op de horecavakbeurs Horecava werd maandag bekend dat de horeca flink te lijden heeft onder de crisis. In 2009 zette de sector een miljard minder om dan in 2008. Consumenten hielden de vinger op de knip. Bedrijfskantines zetten zelfs 114 miljoen euro minder om. Is het echt goedkoper om zelf gesmeerde boterhammen mee te nemen naar het werk?

Volgens Jan-Willem Grievink van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) gaan we flink met de cijfers op de loop. Werknemers vertrekken nu echt niet massaal met de broodtrommel onder de snelbinder naar het werk. „Er zullen iets meer mensen zijn die geen bekertje karnemelk meer in de bedrijfskantine kopen maar iets te drinken van huis meenemen, maar dat effect is nihil.”

Er zijn minder werknemers, sinds de crisis – dat speelt wél een rol, volgens Grievink. „Er zijn eenvoudigweg minder mensen in de bedrijfskantine. Bovendien wordt er steeds meer flexibel gewerkt, waardoor werknemers thuis lunchen of in andere horecagelegenheden dan de bedrijfskantine wat nuttigen. Ook is het zo dat door reorganisaties steeds meer kantoren worden opgesplitst in kleinere units, waardoor minder vaak gebruik wordt gemaakt van één grote bedrijfskantine”, aldus de FSIN-directeur.

Grievink ziet wel een trend bij de bedrijfskantines. Voor bijvoorbeeld fabrieken geldt dat de kantines langzaam maar zeker gezondere lunchmogelijkheden aanbieden. Voor een kleine bovenlaag van witteboordenbedrijven verandert het karakter van bedrijfslunches. „Het eten wordt luxueuzer, er worden pasta’s en salades aangeboden. En dat mag ook wat meer kosten.”

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden