Broodsalade met witte asperges

250 gram bruinbrood van een dag oud, 3 dl groentebouillon (poeder of tablet), 1,5 eetlepel witte wijnazijn, 1 kg witte asperges, zout, schepje suiker, klontje boter, 200 gram cherry(tros)tomaatjesVoor de dressing; 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels witte wijnazijn, 5 eetlepels zonnebloemolie, 2 lente-uitjes, 2 eetlepels platte peterselie of dragon, zout, peper, 2 hardgekookte eieren

Dit recept is een variatie op de bekende Italiaanse broodsalade, dit keer met Hollandse witte asperges.

De salade kan na 24 juni ook gewoon met groene asperges worden gemaakt. De smaak is dan iets minder verfijnd, maar met basilicum in plaats van peterselie of met dragon, een uitstekende combinatie.

Deze aspergesalade smaakt heerlijk na een dagje eropuit. Dat treft, want de meimaand is uitgeroepen tot fietsmaand. Zo ook in Zeeland waar culinaire tochten gereden kunnen worden. Met een routeflyer die bij elke VVV op Walcheren en Noord-Beveland te verkrijgen is, kunt u op 15 mei zelf bepalen bij welk knooppunt u uw boerderijtocht begint en wanneer en waar u de taart en kaas gaat proeven.

Zo komt u langs Boomgaard De Zoete Kers in Serooskerke en bezoekt u kaasboerderij Schellach in Middelburg. Ook voor de kinderen zijn er onderweg allerlei activiteiten. Meer informatie over de startlocaties en -tijden, is verkrijgbaar bij de Zeeuwse VVV’s of op fiets5zaterdaagse.nl.

En als u dan thuiskomt na een dag in de buitenlucht, is deze salade een heerlijke afsluiting.

Snijd het brood in grove stukken. Roer de azijn door de lauwwarme bouillon en overgiet hiermee het brood. Laat het circa 30 minuten, afgedekt, weken.

Schil de asperges en verwijder de houtige uiteinden. Halveer dikke exemplaren in de lengte en snijd de asperges in schuine stukken van circa 3 cm lengte.

Breng zoveel water met iets zout, schepje suiker en klein klontje boter, aan de kook dat een stoommandje of vergiet net boven het kokende water hangt en stoom de asperges in circa 8-10 minuten bijtgaar.

Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.

Druk het vocht uit het brood en doe het over in een royale slaschaal. Verdeel de asperges en de gehalveerde cherrytomaatjes eroverheen.

Klop een dressing van de mosterd, azijn, olie, de in ringen gesneden lente-uitjes, fijngeknipte peterselie of dragon, zout en peper.

Meng de dressing luchtig door de salade en garneer met grof gehakte stukjes ei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden