Broodquiche met prei en kaas

Maandag start de jaarlijkse Week van het Brood. Een week boordevol activiteiten rondom alle denkbare eetmomenten van brood. Let bij de warme bakker of supermarkt op speciale acties en extraatjes. De bakkers tonen tijdens deze week de veelzijdigheid van brood. Niet alleen bij de maaltijd, maar ook als ingrediënt, zoals de ouderwetse broodpudding met rozijnen, maar ook als een moderne broodquiche. Komende week kan men deelnemen aan een spel op de site www.brood.net met als hoofdprijs 'een weekendje vuurtoren'. Overnachten en ontbijten in de vuurtoren van Harlingen, een heel bijzondere hotelfaciliteit.

Sonja van de Rhoer

Benodigdheden voor een springvorm of quichevorm met een middellijn van 24-26 cm:

boter voor het invetten van de vorm,

8-10 sneetjes meergranenbrood,

1 eetlepel olijfolie,

300 gram panklare preiringetjes,

1 uitgeperst teentje knoflook,

1 theelepel tijm,

3 eieren,

1 dl room,

zout, peper,

100 gram verkruimelde blauwe kaas (Fourme d' Ambert, Danish blue e.d.) of Kernhem in kleine stukjes,

6 cherrytomaatjes.

Verwarm de oven voor op 200° C. Vet de quichevorm of springvorm dik in. Snij de korstjes van de sneetjes brood af en rol de sneetjes iets uit (met deegroller of fles). Bekleed de bodem en de randen van de vorm met de sneetjes en druk ze stevig aan.

Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en roerbak de preiringetjes met de knoflook en tijm circa 2 minuten en verdeel dit mengsel over de broodbodem.

Klop in een kom de eieren los met de room, zout en peper naar smaak en schenk dit over de prei. Verdeel de gekozen kaas er overheen. Halveer de tomaatjes en leg deze met de bolle kant naar boven op de vulling. Strooi er wat tijm en peper over en sprenkel er licht olijfolie overheen.

Bak de quiche in de voorverwarmde oven in circa 25 minuten bruin en gaar.

Serveren met een witlofsalade met walnoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden