Brood stinkt: Lieve mensen, wij moeten sluiten

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Met dikke ogen staat bakkersvrouw Annemarie Mol haar klanten te woord. Zaterdag is bakkerij Mol in het Entrepotdok in Amsterdam voor het laatst geopend. Ze gaan dicht omdat een bovenbuurman heeft geklaagd over de dagelijkse stankoverlast uit de bakkerij.

“Nou ja zeg! Brood stinkt toch niet”, zegt Marjan van de Staay verontwaardigd. Hoewel ze een regelmatige klant is, hoort ze pas vandaag van de sluiting. De plakkaten aan de toonbank, 'Lieve mensen, wij moeten sluiten', vertellen het trieste verhaal in het kort. Na een proces van jaren, aangespannen door de buurman, verbood de milieudienst het bakkerijtje nog langer met de ramen open te bakken om de overlast te beperken. Mol: “Op warme dagen is het bij die hete ovens echt niet uit te houden. We moeten wel stoppen.” Hoewel het beleid van de gemeente Amsterdam is gericht op behoud van bedrijven in het centrum, maakt een rigide toepassing van regels het werk van de bakker onmogelijk. Eén klager heeft ervoor gezorgd dat het bedrijfje gaat sluiten, terwijl veel Amsterdammers jaren lang tevergeefs ageren tegen overlast van drugsverslaafden in hun omgeving. “Om dealers en junks weg te krijgen moeten 28 buren jarenlang last hebben. Hier gaat het maar om één mens, verder heeft niemand last. Heel merkwaardig, dat dat mogelijk is”, verzucht buurtbewoonster Marijke Hajunga. Annette Fritz van de milieudienst Amsterdam betreurt dat het bakkersechtpaar de bedrijfsvoering staakt. “Tja, de een vindt broodlucht lekker, de ander niet. Wij hebben alleen geconstateerd dat de klacht gegrond is en een dwangsom opgelegd. Zo werkt dat.” Het echtpaar Mol zegt nog niet naar een nieuw pand in Amsterdam te hebben gezocht. Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf heeft hen dat afgeraden. “Er zijn zeker vier andere bakkers in de stad, die met hetzelfde probleem zitten. Het IMK heeft gezegd dat waar we ons ook vestigen - als maar één iemand klaagt, ga je er al uit,” zegt Mol moedeloos.

Bijna elf jaar lang werkten Fred en Annemarie Mol om de hypotheek van de dure bakkersapparatuur af te betalen. Toen de klachten jaren geleden begonnen, hebben ze gezocht naar een oplossing, maar dat bleek niet mogelijk. Het monumentale pand heeft geen goede afzuiginstallatie en een pijp langs de gevel zou het aanzicht van het gebouw volgens Woningtoezicht verpesten. De ene gemeentelijke dienst belemmert dus de uitvoering van de eisen van de andere.

Een aantal buurtbewoners is in actie gekomen om de bakkerszaak te redden. Het eetcafé op de hoek is een handtekeningenactie gestart en een andere buurman, Rob Mollee, heeft een brief naar de burgemeester gestuurd: “Kleine buurtvoorzieningen verdwijnen, het enige dat overblijft zijn onpersoonlijke loketten voor hamburgers en pizza's. De leefbaarheid van de stad holt achteruit als er geen winkel meer op de hoek zit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden