Brons voor Remona Fransen

Remona Fransen debuteerde gisteren op een groot internationaal toernooi. ¿Ik ben een laatbloeier. Twee jaar geleden heb ik ervoor gekozen om echt voor atletiek te gaan. Ik heb het gevoel dat er nog veel rek in mijn mogelijkheden zit. Mijn grenzen heb ik nog lang niet bereikt. Dat ik nu hier ben zie ik als een bevestiging dat mijn keuze goed was¿, vertelde de 25-jarige meerkampster de avond voor de wedstrijd.

Fred Troost

Een dag later bevestigde ze haar uitspraak over rek en grenzen door als derde op de vijfkamp te eindigen en daarmee zowel zichzelf als haar volgers te verrassen.

Haar succesvolle opmars begon bij het hoogspringen, het tweede onderdeel (op het eerste, 60 meter horden, werd ze elfde). Fransen verbeterde het Nederlands record met vier centimeter. Dat nationale sprongplafond (1,88 meter) was al 33 jaar oud (Mirjam van Laar, Milaan 1978). Weliswaar was het twee keer eerder geëvenaard, maar Fransen ging er gisteren eerst één centimeter overheen en later sprong ze ook nog 1,92. Daarmee won ze dit onderdeel.

Toen even later het kogelstoten ook boven verwachting ging (ze verbeterde haar persoonlijk record met liefst 1 meter 10) en ze in de tussenstand de derde plaats innam, klonk haar commentaar wel heel onderkoeld: ¿Ik doe nog aardig mee.¿

¿Voor kogel en hoog had ik de meeste schrik¿, lichtte ze toe. ¿Maar ik heb geleerd me rustig te houden.¿

Na de middagpauze vervolgde Fransen haar positieve weg naar het erepodium. Ook bij het verspringen verbeterde ze haar pr, van 5,98 naar 6,07.

Het afsluitende onderdeel, een bekeken race over 800 meter, liep ze in 2.16.24, en ook dat was een persoonlijk record. Voor Fransen eindigde de dag in de arena van Bercy in een feestelijke rondgang met de Nederlandse vlag over de schouders.

¿Het mooie van de meerkamp vind ik dat je een dag lang van onderdeel naar onderdeel leeft. Ik wil een mooie score neerzetten. Gevoel is tijdens een wedstrijd belangrijker dan cijfers. Het is een manier van beleving. Die onderdelen vind ik allemaal leuk, ik heb geen voorkeur¿, motiveert ze haar keus voor de meerkamp.

Inderdaad nam de vijfkamp gisteren de volledige dag in beslag: om negen uur ving de wedstrijd aan, om zeven uur was Fransen klaar.

Haar eerste EK-deelname zou al geslaagd zijn als ze bij de eerste acht zou eindigen, zei ze vooraf. Daarin slaagde ze volop met een bronzen medaille als eerste grote succes.

Haar relatief late keuze voor topatletiek heeft mede als oorzaak dat Fransen eerst haar studie fysiotherapie afmaakte. ¿Ik werk nu in een fysiopraktijk. Mijn baas leeft met mij mee en verschaft me faciliteiten om mijn sport te doen. Dat geeft niet alleen veel rust, het werk heeft ook structuur in mijn leven gebracht. Deze medaille is misschien een verrassing, maar ook een beloning van hard werken, een goed plan uitstippelen en je eraan houden.

¿Afgelopen weken zat het weleens tegen, maar het vertrouwen is gebleven. Dit is het resultaat. Ik vind het een voorrecht dat ik hier mag staan.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden