Bron Panama Papers spreekt voor het eerst en hoopt op vervolgingen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De bron van de zogeheten Panama Papers is bereid autoriteiten toegang te geven tot de gelekte gegevens van juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Dat moet het makkelijker maken om vervolging in te stellen, zegt het lek in een manifest dat gisteren is verspreid door de Süddeutsche Zeitung. De krant staat ervoor in dat de publicatie afkomstig is van dezelfde bron als die eerder de volledige administratie van Mossack Fonseca doorspeelde.

Van onze verslaggevers

Het is voor het eerst dat degene achter het lek zich uitspreekt in reactie op de publicaties over de Panama Papers in de afgelopen weken. Zijn of haar of misschien zelfs hun identiteit is onbekend. Vanaf 4 april publiceerden ruim 370 journalisten in 76 landen verhalen over de rol van Mossack Fonseca bij belastingontwijking, -ontduiking, witwassen en fraude en corruptie. In Nederland werkten Trouw en het FD mee aan de publicaties van het journalistencollectief, ICIJ, die de gegevens in handen kreeg via de Süddeutsche Zeitung. Deze grote Duitse krant kreeg de gegevens weer van het lek.

ICIJ zal vanaf aanstaande maandag de namen vrijgeven van personen die via Mossack Fonseca vennootschappen in belastingparadijzen hebben opgezet, of daaraan gelinkt staan als bestuurder of aandeelhouder. Het grootste gedeelte van de gegevens - emails, documenten en andere interne data - wordt echter niet geopenbaard.

Duizenden vervolgingen
Volgens het lek kunnen de onthullingen uit de Panama Papers leiden tot "duizenden vervolgingen, als justitie toegang tot de concrete documenten zou krijgen en ze kan beoordelen. Voor zover dat in mijn vermogen ligt, wil ik justitie wel mijn medewerking verlenen." Voorwaarde daarvoor is dat overheden wettelijke bescherming voor klokkenluiders opstellen. "Tot die tijd zal justitievoor de toegang tot documenten gewoon op haar eigen middelen moeten vertrouwen of gebruik maken van wat er via de media beschikbaar komt."

Hij of zij wijst er op dat het veel eerdere klokkenluiders slecht is vergaan, en pleit voor immuniteit voor vervolging voor diegenen die 'onmiskenbare misstanden aan het licht brengen'. Edward Snowden verdient voor zijn onthullingen over de spionageactiviteiten van de NSA 'als een held ingehaald te worden en een prijs te krijgen, niet om in ballingschap te leven'. Snowden zit nog altijd vast in Moskou waar hij uitlevering aan de Verenigde Staten weet te voorkomen. Het lek hekelt tevens de strafrechtelijke vervolging van Antoine Deltour, die via de zogeheten LuxLeaks blootlegde hoe Luxemburg miljarden aan belastinginkomsten onttrekt aan andere landen, door geheime overeenkomsten tussen bedrijven en de Luxemburgse belastingdienst.

Felle aanklacht
De publicaties naar aanleiding van de Panama Papers leidden wereldwijd tot grote ophef. In IJsland zag premier Gunnlaugsson zich gedwongen af te treden nadat bekend werd dat hij belangen in een belastingparadijs had ondergebracht. In het Verenigd Koninkrijk liep premier Cameron een deuk op toen hij - na meerdere ontkenningen - moest toegeven dat hij geld offshore had staan. En in Nederland loopt een onderzoek van de Belastingdienst bij staatsbank ABN Amro die vermogende klanten via Guernsey helpt buiten beeld van autoriteiten te blijven.

Het manifest is verder een felle aanklacht tegen het falen van banken, wetgevers, belastingautoriteiten, rechters, media en juristen. Opgeteld leidt hun falen volgens de schrijver tot "volledig weggerotte ethische normen, wat uiteindelijk resulteert in een nieuw systeem dat we nog wel kapitalisme noemen, maar dat niets meer is dan economische slavernij."

Volgens het lek kregen meerdere grote media documenten uit de Panama Papers voorgelegd. "De trieste waarheid is dat van al de grote media in de wereld er aanvankelijk niet één geïnteresseerd was om verslag te doen van dit verhaal. Zelfs Wikileaks heeft zijn tiplijn meermalen onbeantwoord gelaten."

Lees hier het betoog van de bron van de Panama Papers.

Onderzoeksteam Panama Papers
Het onderzoek naar de Panama Papers is in Nederland gezamenlijk uitgevoerd door Trouw en Het Financieele Dagblad. Het team bestaat uit economieredacteur Jan Kleinnijenhuis (Trouw), onderzoeksjournalist Karlijn Kuijpers (bij Trouw gedetacheerd door onderzoeksbureau Somo), onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom (FD) en datajournalist Gaby de Groot (FD).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden