null Beeld

Goedemorgen

Bromsnor mag in Schotland straks geen snor meer dragen

Johan van Heerde

Overdadige baarden en borstelige snorren, sommigen zouden zeggen dat ze passen bij het klassieke beeld van de Schotse man, die met zijn lange haren in een staart door de hooglanden zwerft. Maar als het aan de hoogste bazen van het Schotse politieapparaat ligt, moeten agenten binnenkort naar de barbier.

Gladgeschoren is straks het devies, meldt de Britse nieuwszender BBC. Het beleid heeft als doel dat agenten hoogwaardige FFP3-mondneusmaskers kunnen dragen als de situatie daar om vraagt. Deze beschermende maskers bleken tijdens de coronapandemie het meest effectief. En hoewel het virus op zijn retour is, zijn de maskers ook nodig bij branden of chemische incidenten.

Een uitzondering maakt de korpschef voor mensen die om religieuze, culturele of medische redenen hun baard of snor laten staan. Voor hen zoekt de politie naar een alternatief beschermingsmiddel.

De Schotse politie telt rond de 17.000 agenten en zesduizend ander personeel, becijfert de BBC. De beoogde maatregel zorgt voor veel opschudding. Vier agenten hebben bezwaar gemaakt tegen het nieuwe gezichtshaar-beleid. De Schotse politiefederatie, vertegenwoordiger van alle agenten, zegt dat ze overspoeld worden met klachten over het verbod.

De hoofdcommissaris van de politie zegt de frustratie bij agenten te begrijpen, maar de persoonlijke bescherming is ‘absoluut noodzakelijk’. Vanaf 29 mei worden Schotse agenten gladgeschoren op hun werk verwacht.

Lees ook:

De kroning van Charles III is bovenal een religieus evenement

De kroning van Charles III op 6 mei is niet alleen een politieke gebeurtenis, maar vooral een religieuze ceremonie. Zijn zalving mag zelfs anno 2023 niet op tv te zien zijn. Van critici mag het allemaal wel wat ‘aardser’ en inclusiever.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden