Brommer nu weer populair onder ouderen

Jongeren laten de bromfiets juist staan

De jeugd van zestien tot en met twintig jaar is klaar met de bromfiets. Het gebruik van bromfietsen onder jongeren is in vijf jaar tijd dramatisch gedaald met 63 procent.

De bromfiets lijkt langzaam uit het straatbeeld te verdwijnen, maar het voertuig is nog niet helemaal uitgestorven. Opmerkelijk is dat de verkoop van brommers aan vijftigplussers de laatste jaren wel is gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dit beeld van een uiteindelijk dalende verkoop van brommers wordt bevestigd door onderzoek van de Bovag. Volgens deze organisatie werden er in 2010 32.735 bromfietsen verkocht. In de eerste helft van dit jaar is dat aantal gedaald naar 9000 brommers.

Sander van den Bulk, verkoper bij bromfietsdealer Sunder Bromfietsen, merkt ook dat de verkoop van brommers afneemt. "In 2008 kwamen jongeren veel meer dan nu voor bijvoorbeeld een scooter. Dat was toen heel populair onder jongeren. Dat is nu afgelopen want zij wachten liever totdat zij autorijlessen kunnen nemen."

Na de invoering in 2010 van het praktijkexamen werd het behalen van een bromfietsrijbewijs moeilijker, waardoor veel jongeren nu liever wachten totdat zij autorijlessen mogen nemen. In 2011 startte de pilot '2toDrive', waarbij jongeren al op hun zeventiende onder begeleiding auto mochten rijden. Dat stimuleerde hen ook om niet te kiezen voor een bromfiets.

Maar volwassenen lijken de bromfiets de laatste vijf jaar juist te hebben ontdekt. Dertigplussers maken er steeds meer een gewoonte van om in plaats van de fiets, de bromfiets te pakken naar de supermarkt. Vooral ouderen rijden enthousiast op bromfietsen, stelt Tom Huyskens, woordvoerder van Bovag. "Ze nemen het voertuig bijvoorbeeld mee op vakantie of gebruiken hem juist naast de auto. Sommigen ruilen ook een auto in voor een bromfiets, omdat het goedkoper is en makkelijker in gebruik."

De verkoop van snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur mogen, ligt al enige jaren een stuk hoger dan die van bromfietsen. Maar in de verkoop van snorfietsen is nu ook een daling zichtbaar. Vijf jaar geleden werden er nog zo'n 61.872 verkocht. Sinds januari tot en met juni staat de teller op 23.787. Met de snorfietsen mogen bestuurders ook op het fietspad.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden