(Brom)fietser in Mokum is wegpiraat

Onderzoekers beweren dat fietsers in Amsterdam zich gedragen (Trouw, 26 augustus). Ik raad hen aan eens post te vatten op de De Ruijterkade achter het Centraal Station, bij de voetgangersoversteekplaats in het verlengde van de stationsdoorgangen. Voetgangers kost het daar regelmatig minuten om, via het zebrapad, het fietspad te kunnen oversteken.

De overgrote meerderheid der (brom)fietsers heeft geen enkele consideratie met hen. Oversteken kan alleen met gevaar voor eigen leven. Ook elders rond het Centraal Station is voorzichtigheid geboden omdat (brom)fietsers kruisingen overschieten of bij stoplichten de volledige breedte van het fietspad inclusief de strook voor fietsverkeer in de andere richting blokkeren. Zo ontstaan (bijna)botsingen als het verkeerslicht op groen springt.

De meeste fietsers trekken zich niets aan van regels en slalommen met waarlijke doodsverachting tussen het (afslaande) autoverkeer door. Al dan niet onderwijl op hun mobiele telefoon kijkend, bellend of sms-ent. Ze bezorgen menig verkeersdeelnemer de schrik van hun leven. En bij de Jan Schaeferbrug, onder Pakhuis de Zwijger, komen fietsers met zo'n vaart omlaag suizen, dat ze de afslag naar rechts bij het verkeerslicht met een zeer ruime boog over het trottoir nemen.

Ik ben benieuwd of de onderzoekers, als ze elders aan de slag gaan, hun conclusies zoals die in het artikel worden vermeld, dan nog overeind weten te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden